Rusya SWIFT ile Amerika’ya diz çökmeyecek çünkü..

Rusya SWIFT ile Amerika’ya diz çökmeyecek çünkü Rusya’nın SPFS’i var

Adnan Ateş’in Yazısı;

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden sonra günlerdir konuşulan SWIFT alternatifi aslında herkesin sandığı gibi Rusya’yı endişelendirecek bir ambargo yöntemi değildir. Çünkü Rusya bunun alternatifini ‘B Planı’nı 2014 yılında kurmuş ve hayata geçirmiş durumda! Bu alternatifin adı: SPFS.

SWIFT, dünyada ki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı diyoruz. Yani para hareketini kontrol eden, A noktasından sadece B veya C, D veya E noktası dâhil birçok noktaya fon transferini gören ve buna olanak sağlayan bir sistemdir.  Bir tür küresel fon transfer kontrolü sistemidir.

SWIFT’in, kurulmasına karar verildiği yıl: 1973. Başlangıçta 15 ülke dâhil olarak yola çıkıyor. Bu durum 1977 yılına kadar devam ediyor. 1977’de sistem işliyor ve SWIFT ana hedefi olan fon tranferini yapma ve kontrol etme faaliyetine fiilen başlıyor. 2022 itibarı ile ülkeler bazında baktığımızda 200’ün üzerinde ülke tarafından kullanılıyor. 12 bine yakın resmi kurum ve şahsi hesap sahipleri tarafından kullanılıyor.

Peki, Rusya’nın SWIFT’e alternatif olarak 2014 yılında kurduğu SPFS’e bir göz atalım? Açılımı; ‘Sistema Pederachi Finansovykh Soobscheniy’ yani ‘ System for Transfer of Financial Messages’te diyebiliriz. Türkçesi; ‘Finansal Mesaj Transfer (Aktarım) sistemi’.

Rusya yönetimi 2014’te SWIFT’en çıkarılma olasılığına karşılık SPFS sistemini kurmak için başlangıçta bankalardan ve finans kuruluşlarından görüş alarak işe başlıyor.  Bankaların daha önce kullanılan ve  alternatif bir yol olan, birleşik kod yapısını kullanmayan TELEX sistemini kurdular. 2015’in sonbaharında SPFS olarak isimlendirilen sistem faaliyetlerine başladı. 2017’de ise Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’nın artık SWIFT tehditine karşılık kendilerine ait bir sistemlerinin olduğunu ve faaliyete girmeye hazır olduklarını duyurdu. Rusya2nın kurduğu bu yeni ağ SWIFT’e göre çok daha ucuz ama çalışma saatleri haftaiçi saatleri olduğu için haftasonu hizmet vermiyor.  SPFS üzerinde mesajlar 20 KB ile sınırlı. Öte taraftan SWIFT ise hem haftaiçi hem de haftasonu hizmet verirken mesajlar 10 MB ile sınırlı.

2018’den bu yana 400’den fazla Rus kurumu ve uluslararası 23 banka SPFS sistemine dahil durumda. Rusya Merkez Bankası’nın resmi raporuna göre 2020 itibarı ile SPFS’deki mesaj trafiği ikiye katlanmış durumda. Günlük mesaj sayısı ortalama 70.000, aylık mesaj trafiğinin ortalaması ise 2.000.000 mesajın üzerine çıkmış durumda.

Rusya’nın kurmuş olduğu bu sistem SWIFT’e göre daha uygun maliyetli. SPFS geleceğin teknolojisi olan ‘Blockchain’i de keşfetmiş durumda. SPFS ağındaki veri trafiği için Blockchain’in kullanılması için çalışmalara başlanmış durumda. SPFS’nin nihai hedeflerinden bir tanesi de Çin merkezli Sınır Ötesi Bankalararası Ödemeler Sistemi olan CBIBPS ile entegreli bir şekilde çalışmak. Rus kökenli SPFS, Çin kökenli CBIBPS ile entegreli bir şekilde çalışmaya başlaması durumunda küresel bir ağ haline gelmesi daha kolay olacaktır.

Amerika’nın Rusya’nın SWIFT’i kullanması engel olmasından çok asıl konuşulması gereken şey SPFS’yi kullanan ülkelere aynı ambargoyu uygulayıp uygulamayacağıdır. Ancak görünen odur ki SPFS alternatifi Rus kurumları ve şirketleri için SWIFT engeline karşılık bir alternatif olarak seçeneklerin en başında geliyor.  

Kaynak (Anonim bilgi): @sharkcrypto

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.