Fatih Projesi için her yıl 2 Milyar uçuyor

Büyük tartışmalara sahne olan FATİH Projesi kapsamına giren 8 bin okula devletin kasasından internet faturası için yıllık 2 milyar TL gidiyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak lanse edilen FATİH Projesi’nin astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Büyük tartışmalara sahne olan ve “FATİH Projesi” olarak bilinen “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi” 2012’de başlatıldı. Proje ile Türkiye’deki tüm dersliklere birer adet dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahta konulması amaçlanıyor. Projede her öğrenciye birer tablet bilgisayar verilmesi de öngörülüyor.

Toplam maliyeti tamamlandığında 80 milyar lirayı aşması beklenen FATİH Projesi çerçevesinde okullara gelen internet faturaları dikkat çekiyor. Türk Telekom’un internet ağı olan TTNET adına kesilen faturalar 3-5 bin lira arasında değişiyor.

İNTERNET RANTI OLUŞTU

Eğitim-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hikmet Pala yüksek internet faturaları ile fatih Projesi kapsamında ciddi bir internet rantının da oluştuğunu söyledi. “FATİH Projesi kapsamında MEB’in internet giderinin yıllık 2 milyar lirayı aşması muhtemel” diyen Pala, “Öğrencilerin başarısına katkı amacıyla, öğretmenlerin niteliğini ve motivasyonunu artırmak için hangi yatırımları yaptınız” diye sordu.

VİRÜS BULAŞTI, TABLETLER ÇÖKTÜ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında öğretmenlere dağıtılan tabletler resmen çöktü. Önceki gece gerçekleşen otomatik güncelleme sonucu tüm Türkiye’de öğretmen tabletleri kullanılamaz hale geldi.

“Muhtemelen güncellemede virüs bulaştırıldı” diyen öğretmenler, Sözcü WhatsApp Hattı’nı mesaj yağmuruna tuttu. Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen halen aksaklıklar yaşanan FATİH Projesi daha önce de benzer sorunlar nedeniyle çökmüştü.

16 MİLYONU DAĞITILMADI

Projede yaşanan aksaklıkların başında tabletlerle akıllı tahtaların uyum sağlamaması geldi. Bu nedenle akıllı tahtalara sıfırdan yeni yazılım yüklenmek zorunda kalındı. Pilot uygulamaya alınan bazı okullar için yıkım kararı olduğu ve bazı okulların alt yapılarının sisteme uygun olmadığı belirtildi. Ankara’da Abidinpaşa Anadolu Lisesi’ne akıllı tahtalar takıldıktan 4-5 ay sonra okul binası için depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Bu durum projedeki koordinasyonsuzluk olarak değerlendirildi.
Ali Ekber Ertürk/Sözcü

Facebook Comments

POST A COMMENT.