İş Bankası’na şimdi de TMSF darbesi

İş Bankası’nın yönetimini ele geçirmek isteyen hükümet önce Petrol Ofisi’nde (POAŞ) akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını öne sürerek banka üst yönetimini hedef alan bir dava açtı.

İş Bankası’nın yönetimini ele geçirmek isteyen hükümet önce Petrol Ofisi’nde (POAŞ) akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını öne sürerek banka üst yönetimini hedef alan bir dava açtı. Hemen ardından ilginç bir zamanlama ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) devreye girdi.

TMSF, 25 Mart günü henüz hukuki süreç tamamlanmamış olmasına rağmen gecikme zammıyla birlikte İş Bankası’ndan 298.5 milyon TL tahsil etti. Banka, bu tutar için geçmiş yıllarda ayırdığı 160 milyon TL’lik karşılığa ek olarak 138.5 milyon TL karşılık ayıracağını belirtti.

TMSF, 1993 yılında Dışbank’ın Lapis Holding’e satışı sırasında gerçekleşen bir mahsuplaşma işleminin usülsüz olduğunu ileri sürerek 2008 yılında dava açtı. Danıştay’da görülen davayı önce İş Bankası kazandı. Ancak TMSF hukukçuları konuyu Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıdı. Kurul, TMSF’nin haklı olduğunu belirterek konuyu kesin olarak karara bağladı.

Banka yönetimi hukuki süreçle ilgili süreci devam ettirirken, TMSF Türk bankacılık tarihinin en ilginç kararlarından birisine imza attı. 6183 sayılı yasayı gerekçe göstererek yani ‘ödemezsen tüm malvarlıklarına el koyarım’ diyerek bankadan tahsilat yaptı.

İşte bankanın basın açıklaması

Banka yönetimi KAP’a şu açıklamayı yaptı:

“Bankamızın sahip olduğu Dışbank A.Ş. hisseleri 1993 yılında Lapis Holding A.Ş.’ye satılmıştır. Satışa ilişkin sözleşme kapsamında peşinat olarak ödenmiş olan tutarın 52.6 milyon ABD Dolarlık kısmının, alıcı tarafından müflis TYT Bank A.Ş. kaynaklarından karşılanmış olduğu iddiasıyla, söz konusu tutarın hesaplanacak faizle birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ödenmesi 2008 yılında talep edilmiştir.

TMSF tarafından 2008 yılında başlatılan işlemler Bankamızın başvurusu üzerine Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Danıştay 13. Dairesi tarafından Bankamız lehine verilen bu kararlar TMSF’nin temyizi üzerine Dava Daireleri Kurulu tarafından bozulmuştur. Danıştay 13. Dairesi, bozma kararlarına uymak zorunda olması nedeniyle, 2016 yılı Ocak ayında bozma kararına uyarak Bankamızın başvurularının reddine karar vermiştir.

Söz konusu yargı kararları üzerine, henüz yasal süreç tamamlanmamış olmasına rağmen tahsil sürecinin 6183 sayılı yasaya göre yürütülmesi suretiyle 25 Mart 2016 tarihinde gecikme zammıyla birlikte 298.5 milyon TL TMSF tarafından Bankamızdan tahsil edilmiştir.

Yasal süreç içinde, Bankamızca Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmuş olup, başvurunun sonuçlanması beklenmektedir. Sürmekte olan davalar ve halen açık olan diğer kanun yolları çerçevesinde hukuki süreç devam ettirilmektedir.

TMSF tarafından tahsil edilmiş olan söz konusu tutar için muhasebe kuralları çerçevesinde geçmiş yıllarda ayrılmış olan yaklaşık 160 milyon TL karşılığa ilave olarak 138.5 milyon TL karşılık ayrılacaktır.”

Ekonomiekibi.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.