ABD’li iş insanlarından Beyaz Saray’a “Çin mektubu”

En etkili Amerikan iş grupları, Biden yönetimini Çin ile ticaret görüşmelerini yeniden başlatmaya ve iki ülke arasındaki yıpratıcı ticaret savaşının başlamasından sonra yerinde kalan Çin yapımı mallara yönelik tarifeleri azaltmaya çağırıyor.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre, patates çiftçileri, mikroçip şirketleri ve ilaç endüstrisi gibi çeşitli çıkarları temsil eden gruplar, perşembe günü ABD yönetimine bir mektup yazarak yönetiminin ağır tarifeleri ele almak için “hızlı harekete geçmesi” gerektiğini söyledi. Ayrıca Beyaz Saray’ı, 2020’nin başlarında imzalanan taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak için Çin hükümetiyle birlikte çalışmaya çağırdılar. Hazine Bakanlığı’na ve ABD ticaret temsilcisine gönderilen mektup, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişki kırılgan olmaya devam ederken geliyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman’ın geçen ay Çin’e yaptığı yüksek profilli ziyaret, çok az ilerleme işaretiyle sona erdi. İki taraf, insan hakları, siber saldırılar ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki askeri operasyonları konusunda tartıştı.

New York Times, Biden yönetiminin bir dizi konuda Çin ile bir yüzleşme stratejisi çizerken, ülkelerin ekonomik ilişkileri hakkında daha az şey söylediğini belirtti. Eski başkan Donald J. Trump’ın Ocak 2020’de Çin ile imzaladığı ticaret anlaşmasının ve önceki yönetimin diğer ulusal güvenlik önlemlerine inceleme başlatılmasından bu yana yedi aydan fazla bir süre geçti. Yetkililer henüz bu incelemenin sonuçlarını açıklamadı.

Bu anlaşma aynı zamanda, Çin hükümetinin Amerikan rakiplerini endişelendiren bilgisayar çipleri ve elektrikli arabalar gibi stratejik endüstrilere verdiği sübvansiyonları durdurmak için hiçbir şey yapmadı. Ticaret anlaşmasının bazı hükümleri yılsonunda sona erecek olsa da, anlaşmanın çoğu yürürlükte kalacak.

Endüstri gruplarının bu mektubu, Biden yönetimini harekete geçirme girişimi gibi görünüyordu. New York Times tarafından gözden geçirilen mektupta, “Tarifeler nedeniyle ABD endüstrileri, yurtiçinde ürün üretme ve hizmet sağlama maliyetleriyle karşı karşıya kalıyor ve bu ürün ve hizmetlerin ihracatını yurtdışında daha az rekabetçi hale getiriyor” denildi.

Hazine Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilcisi henüz yorum yapmadı. Mektubun varlığı daha önce Wall Street Journal tarafından bildirildi. Mektupta, Çin’in ticaret anlaşmasının bir parçası olarak, pazarını ABD finans kurumlarına açmaya yönelik yeni önlemler dahil olmak üzere bazı taahhütlerini yerine getirdiği belirtildi. 

Çin Uluslararası Radyosu

Facebook Comments

POST A COMMENT.