“Türkiye’nin en büyük dijital bankası” olduğunu iddia eden TOM Bank, bu kez görme engelli bir vatandaşa hesap açmamasıyla gündeme geldi. Aydın Grup’a ait TOM Bank’ın Hadi uygulaması üzerinden hesap açmak isteyen görme engelli Gizem Alakaya, yaşadığı durumun açık bir ayrımcılık olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi.
Müşteri Temsilcisi: “Üçüncü kişiden destek alamazsınız”
Gizem Alakaya, Hadi uygulaması üzerinden başvuru sürecini başlattı. Görüntülü görüşme aşamasına kadar gelen Alakaya, müşteri temsilcisinin tüm sorularını eksiksiz yanıtladı. Ancak, kimliğinin üzerindeki ay-yıldızlı bölgeye dokunması istendiğinde, görme engeli nedeniyle annesinden yardım istedi. Bunun üzerine müşteri temsilcisi, “Politikalarımız gereği üçüncü kişiden destek alarak işleme devam edemezsiniz” diyerek görüşmeyi sonlandırdı ve başvuruyu reddetti.

Gizem Alakaya, yaşadığı bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Kimlik doğrulama yapmak için başka birçok yöntem varken kör birine ısrarla ‘şurasına dokunun’ deyip, sonra da ‘işlemi tamamlayamıyoruz’ denilmesi kabul edilemez. Başka dijital bankalarda destek alarak işlem yapabildim. Ama Hadi TOM Bank hiçbir çözüm sunmadan müşteri olma hakkımı elimden aldı.”
Mevzuata aykırı olduğu iddiası
Alakaya, bankanın bu tutumunun sadece keyfi değil, aynı zamanda mevzuata aykırı olduğunu savundu. Yasal düzenlemelere rağmen bankanın, engelli müşteriye alternatif bir yöntem sunmadan süreci sonlandırdığını belirtti. Bu durumu “açık bir ayrımcılık” olarak nitelendiren Alakaya, yetkililere çağrıda bulunarak, banka hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını ve erişilebilirlik yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptırım uygulanmasını talep etti.
Alakaya, “Banka tarafından izlenen bu politika mevzuata aykırı ve ayrımcılık teşkil ediyor. Temel haklarımı da açıkça ihlal ediyor. Görme engelli bir birey olarak başka dijital bankalarda destek alarak işlem yapabilmiş olmama rağmen, TOM Bank tarafından hiçbir alternatif çözüm sunulmadan sürecin engellenmesi eşit hizmet ilkesinin ihlali anlamına geliyor,” dedi.
Yönetmelikler ne diyor?
Olay, bankaların engelli müşterilere yönelik hizmetlerine dair yönetmelikleri de tekrar gündeme getirdi. İlgili yönetmelik maddeleri, bankaların bu konudaki yükümlülüklerini net bir şekilde ortaya koyuyor:
Bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliğine dair yönetmelik
- Madde 4 – Bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliğine ilişkin genel ilkeler
Banka, hizmetlerini ve ürünlerini planlarken, engelli müşterilerin kullanımına ilişkin gereksinimleri dikkate alır.
Banka, hizmetlerini engelli müşterilerin kullanımına uygun halde sunar, hizmet sunulan alanları ve hizmetleri erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirir.
Banka, personelinin engelli müşterilere yardımcı olmasını sağlar. Müşterilerle doğrudan etkileşim halinde olan personeline, engelli müşterilerle iletişim hususunda eğitim verir.
Madde 8 – İnternet bankacılığı ve çağrı merkezleri (Uzaktan Kimlik Tespiti Sürecine İlişkin Şartlar)
Görme engelli müşteriler, bankacılık hizmetlerine ilişkin sözleşmelerle ilgili bilgi edinme ve inceleme haklarını kullanmaları akabinde sözleşmeye imza atabilirler. Bu kapsamda, kişinin talebi olmaksızın, engelli müşterilere yönelik farklı bir uygulamaya gidilmez.
Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik
Madde 4 – Süreç başlatılmadan önce uyulması gereken genel ilkeler (Uzaktan kimlik tespiti sürecine ilişkin şartlar)
Kaynak: istegundem.com – Foto: Canva
Bu haberde ilginizi çekebilir:










