Terörle Mücadelede Yeni Oyuncu: Yapay Zeka

TEKNOLOJİK DÜŞÜNCE MERKEZİ STM THINKTECH, TERÖRLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKA’NIN GELECEĞİNİ GÜNDEME TAŞIYOR

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın çizdiği vizyon kapsamında Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech, konusunda uzman, yetkin kişilerle gerçekleştirdiği paneller ile ülkenin gelecek vizyonuna katkı sunmaya devam ediyor.

STM ThinkTech, Terörle Mücadelede Yeni Oyuncu: Yapay Zeka” başlığı altında gerçekleştirdiği üçüncü panelinde, tüm dünyanın tartıştığı ve yatırım yaptığı konuyu gündeme taşıdı.

Türkiye’nin ilk teknolojik düşünce merkezi STM ThinkTech önemli bir panele daha imza attı. 25 Aralık Salı günü, Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü gazeteci Hakan Çelik’in yaptığı panele konuşmacı olarak; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Genel Plan Prensipler Bşk. Hava Tümgeneral Reha Ufuk Er, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TÜBİTAK Bilgem Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ile Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Aydınlı katıldı.

Panelde konuşma yapan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin hem bölgesel hem de küresel ölçekte, savunma sanayi alanında önemli bir güç olduğunun altını çizdi. Artan ilgi ve giderek genişleyen uygulama alanlarıyla birlikte, yapay zekânın yalnızca bilim adamlarının konuştuğu bir konu olmaktan çıktığını, ülkeleri ve dolayısıyla tüm insanlığı ilgilendiren bir tartışma konusuna dönüştüğünü belirten Demir, “Askeri kabiliyetlerin ve ülke güvenliğine dair stratejilerin gelişimi teknolojiyle doğrudan bağlantılıdır. Stratejik, ekonomik ve teknolojik öngörü yetisi bir arada kullanıldığı zaman, modern ihtiyaçlara yanıt verebilen bir savunma kapasitesinin inşası da mümkün olur. Bu açıdan bakıldığında STM, ThinkTech Düşünce Merkezi ile Türkiye’nin savunma gücüne ve ülke güvenliğine yönelik öngörülere önemli bir katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı. Demir, yapay zekanın başlıca özelliklerinin, hızlı karar alabilmek, kendini iyileştirme, öngörü yapabilme, özerklik, yenilenme, başarım, eğitim, keşif ve istihbarat olduğunu hatırlatarak bu konudaki çalışmaların önemine de dikkat çekti.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren STM Genel Müdürü Murat İkinci ise STM’nin, mevcut danışmanlık tecrübesini, bilgi birikimini, veri analiz ve işleme yeteneğini, teknolojik alt yapı ve insan kaynağı gücünü, ThinkTech ile teknoloji tabanlı öngörülere çevirdiğini belirtti. İkinci, “Oluşturacağımız öngörü, senaryolar ve gerçekleştirmeye devam ettiğimiz panellerle Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir güç olmasına katkı sunuyoruz. Bugün yapay zekanın, yeni savunma stratejilerinde özellikle de terörle mücadele boyutunda kullanılmaya başlanmasının etkilerini ve geleceğini gündeme taşıyoruz. Karar vericilerin bilgi ihtiyacını amacına uygun ve stratejik bir şekilde sürdürülebilir bir şekilde karşılamayı hedefliyoruz” dedi.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., ‘ThinkTech’ ile bölgesel ve küresel stratejiler, teknolojik öngörüler, olası senaryolar ve karar destek sistemleri geliştirmek amacıyla, savunma–güvenlik ve mühendislik-teknoloji alanlarında sahip olduğu bilgi birikimi ile insan kaynağını en etkili şekilde kullanmayı hedefliyor. Türkiye’yi dünya ölçeğinde ileri taşıyacak olan yeni vizyonuna uygulanabilir, düşünsel ve pratik katkılar sunmayı amaçlayan ThinkTech, geliştirdiği projeler ve modeller, oluşturduğu analizler ve raporlar ile profesyonel network faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.

STM, ThinkTech markası altında geliştireceği öngörüler ve stratejik çözümler için; akademisyenler, vakıflar, üniversiteler, yüksek teknoloji üreten firmalar, kamu kurumları ve karar vericilerle işbirliği içerisinde olacak.

Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.