Mentor Postlu Melek Hırsızlar

İnternet kullanıcısı hedefli girişim projeleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. İnsana dokunan ve insana temas eden projeler her zaman popüler ve her zaman destek bulabiliyor. Yeni App fikirleri ve bu fikirlerin nasıl hayata geçirileceğine dair fikir sahibine veya sahiplerine teknik ve teorik destekler sunan şirketlerde türemeye başladı. Kısacası bu konu son 2-3 yıldır tüm dünyada hızla ilgi odağı olmaya başladı. Ve binlerce insan bu sektörün çalışanı oldu. Bir o kadar da sırada bekleyen var.

App fikirleri geliştiriciler tarafından geliştirildikten sonra ilgi görmesi halinde fikir sahipleri yani kuruluş sermayesi ortakları büyük paralar kazanabiliyorlar. App’in yüksek oranda indirilme oranına ulaşmasından sonra yatırımcılar akbabalar gibi üşüşmekte gecikmiyorlar. Kimiis gelecek vaad eden App projelerini henüz kuluçka merkezlerindeyken kapıyorlar, kimisi de kuluçkadan çıktıktan sonra kapmakta gecikmiyorlar.

Proje sahiplerine destekler sunan, projeyi sahiplenen, can suyu veren ve adına da ‘Melek Yatırımcı’ denilen yeni bir iş kolu türedi. Melek Yatırımcı denilen bu kişi veya şirketler önce proje sahibini veya sahiplerini dinliyorlar. Asansör diye tabir edilen sunum ile proje sahiplerini dinliyorlar. Projede gelecek gördükleri taktirde prosedür üzerinden devam edip projeye destek sunuyorlar. Fikir sahibi gençlere nakdi destekler vererek geliştirmelerine yardımcı oluyorlar. Tabi hisse payı alarak bu melekliği yapıyorlar.

Melek Hırsızlar

Proje sahiplerine geri dönme gereği birle duymayan bu uyanık melekler beğendikleri App projelerinin fikir sahiplerine bu projelerin pratikte zorluklarının olduğunu ve 6 aylık veya 12 aylık sürede kâr amacına hizmet etmeyeceğini belirterek öncelikle proje sahiplerinin heveslerini kırıyorlar.

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de uyanıklar türemeye başladı. Proje sahiplerini dinleyip veya hiç karşılarına almadan internet üzerinden projeyi en ince detayına kadar proje sahibini veya sahiplerini dinleyerek ve onlara soru-cevaplı formlar doldurtarak fikir hırsızlığı yapanların sayısında Türkiye’de çok artış olduğunu görebiliyoruz. Proje sahiplerine geri dönme gereği bile duymayan bu uyanık melekler beğendikleri App projelerinin fikir sahiplerine bu projelerin pratikte zorluklarının olduğunu ve 6 aylık veya 12 aylık sürede kâr amacına hizmet etmeyeceğini belirterek öncelikle proje sahiplerinin heveslerini kırıyorlar. Akabinde projeyi detaylı olarak öğrendikleri için kendi bünyelerinde ki  uygulama geliştiricilerine uygulamayı yani App projesini geliştiriyorlar. Özellikle workshop etkkinliklerinde bu uyanıklar ‘Mentor’ sıfatına girerek geliştiricileri dinliyorlar ve daha o aşamadayken hevesi kırıp fikri not alıyorlar. Melek hırsızların öncelikli hedefleri tabi ki de öğrenciler. Ve henüz mezun olamamışlar. Çünkü bu kategoride ki insanların ne ticari deneyimleri vardır ne de ileride onları bekleyen sıkıntıların ne olduğuna dair bir bilgileri bulunmamaktadır. Tecrübesiz ve çaylaktırlar. Ama fikirleri uyanıkların beyinlerinde bir ampulün yanmasına neden olabilir. ‘Melek Yatırımcılar ile sizleri buluşturuyoruz’ sloganı ile duyurulan etkinliklerin çoğu maalesef keriz silkeleme ve fikir çalma panayırından başka bir şey olmadığını artık rahatlıkla görebiliyoruz.

Melek Hırsız

Ne kadar zor olursa olsun fikri kendi imkanlarıyla geliştirmelerini tavsiye ediyoruz. Maliyeti ne olursa olsun. Gelecek gördükleri projeleri için birikimlerini harcamaktan, çok sevdikleri arabalarını satmaktan ve bankalara borçlanmaktan korkmasınlar. Zaten fikrin geleceği parlak ise iyi niyetli yatırımcı sizi her türlü bulup teklifini sizlere sunacaktır.

App fikri sahiplerine tavsiyemiz odur ki; Fikri ve Sınai Haklar, Marka Tescil, Faydalı Model ve Patent gibi güvencelerini almadan özellikle işin hukuki güvencesini yasal zeminlere oturtmadan küçük veya büyük farketmez, değerli fikirlerini 5 yıldızlı otellerin salonlarında ‘Mentor’ postuna bürünmüş ‘Melek Hırsızlar’ ile paylaşmamalarıdır.

Ne kadar zor olursa olsun fikri kendi imkanlarıyla geliştirmelerini tavsiye ediyoruz. Maliyeti ne olursa olsun. Gelecek gördükleri projeleri için birikimlerini harcamaktan, çok sevdikleri arabalarını satmaktan ve bankalara borçlanmaktan korkmasınlar. Zaten fikrin geleceği parlak ise iyi niyetli yatırımcı sizi her türlü bulup teklifini sizlere sunacaktır.

Adnan Ateş / Ekovizyon

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.