İlk melek yatırımcınızdan önce sormanız gereken 2 soru

Bu yazı SeedInvest’in blogunda yayımlanan yazının Türkçe uyarlamasıdır.

Demek melek yatırım dünyasına adım atmaya karar verdiniz. Belki de startup ekosistemini büyüleyici buluyorsunuz ve bu büyüyen varlık sınıfına yatırım yapmak için sermaye biriktirdiniz. İlk yatırımınızı yapmadan önce, kendinize şu 2 soruyu sorduğunuzdan emin olun.

Melek yatırımcıların startup fon dünyasına nasıl uyum sağladığını anladınız mı?

Melek yatırımcılar ve risk sermayecileri bir startup şirketinin finansal yaşam döngüsünde önemli ve belirgin bir rol oynarlar. Risk sermayecileri genel olarak melek yatırımcılara göre şirketlere daha sonraki aşamalarda yatırım yaparlar. Risk sermayecileri, şirketin büyümesini sağlamak ve pazar payı elde etmek için bazı formlarda (metric, müşteriler, gelir gibi) doğrulandıktan sonra şirketlere yatırım yaparlar. Bir melek yatırımcı genelde Seri A raundunda veya tohum aşamasında başka yatırımcılardan (aile veya arkadaşlar olabilir) ilk fonunu almış şirketlere yatırım yapar. Uzun ve doğrulanmış kayıtları olan şirketler yerine, melek yatırımcılar genelde prototip ürünü olan veya öncü birtakım teknik gelişmeler elde etmiş ve pazara daha yeni girmiş şirketleri tercih ederler.

Ekovizyon

Melek yatırımcılar ve risk sermayecileri tarafından yatırılan yatırımın özellikleri de farklılık göstermektedir. Risk sermayecileri, birkaç tüzel ve gerçek kişinin yatırımlarını birleştirerek startuplara daha büyük yatırımlar yapma eğilimi gösterirler. Melek yatırımcılar 25.000 dolar – 100.000 dolar aralığında değişen meblağlarda bireysel olarak yatırım yaparlar. Melek yatırımların zamanlaması ve doğası potansiyel büyük bir geri dönüşü öngürür fakat risk daha fazladır.

Melek yatırımcı – girişimci ilişkisini anladım mı?

Erken dönemlerinde olan bir şirket ile melek yatırımcının arasında olan ilişkinin doğası melek yatırımcıları özellikle girişimciler için cazip kılmaktadır. Melek yatırımcılar genellikle yönetim kurulunda bir koltuk veya ek haklar talep etmezler, bu da onları teknik olarak pasif yatırıcımlar haline getirir. Bu melek yatırımcıların portfolyolarındaki şirketlere aktif olarak yardım etmedikleri manasına gelmez. Bir melek yatırımcı olarak, şirkete paranın ötesinde katkılar sağlayabilirsiniz. Melek yatırımcılar, girişimcileri kendi profesyonel ve kişisel networklerinde bulunan potansiyel müşteriler, tedarikçiler, distribütörler ve yeni çalışanlarla tanıştırabilirler. Melek yatırımcılar startupların büyümesi ve startup macerasına yeni bakış açıları getirmek için kendi yetkinliklerini kullanabilirler. Melek yatırımcılar heyecan ve deneyimleriyle, startupın ateşli bir sözcüsü haline gelebilir ve çok yararlı olabilirler.

Melek yatırımcı olabilen herkes için, bu bir değer oluşturma ve erken dönemlerindeki şirketlere sermaye, stratejik bağlantılar ve paha biçilemez tavsiyelerle katma değer sağlama fırsatıdır. Bir kere bu 2 soruyu kendinize sorduğunuzda ve yasal yükümlülükleri yerine getirdiğinizde, melek yatırımın riskli fakat bir o kadar da heyecan verici dünyasına adım atacaksınız.

Kaynak: etohum

Facebook Comments

POST A COMMENT.