Fikriniz patentlenebilir mi?

Günümüzde bilginin çok hızlı yayıldığını ve birçok insanın yenilikçi fikirler üzerinde çalıştığını hesaba katarsak aklınızdaki parlak fikrin bir yerlerde karşınıza çıkması oldukça muhtemel. Biri fikri sizden ‘çalabileceği’ gibi bazıları sizden daha hızlı davranıp rekabette avantaj sağlayabilir. Bu noktada akla gelen şeylerden biri patent. Bir fikir, yazılım ya da donanım konusunda geliştirdiğiniz yenilik için patent almanız mümkün. Ancak her şeyin patentini almanız da pek mümkün değil. Dolayısıyla patent konusunda atacağınız adımları dikkatlice seçmeniz gerekiyor.

Patente ihtiyacınız var mı?

Öncelikle patent almaya ihtiyacınız olup olmadığına karar vermelisiniz. Günümüzde birçok fikir artık evrensel olarak kabul ediliyor. Yani yeni bir sosyal medya platformu geliştirmeyi hedefliyorsanız, ortaya koyacağınız küçük farklar size patent almaya değecek bir avantaj kazandırmayacaktır. Zira bugün herkes Whatsapp, Snapchat, Tinder gibi uygulamaların klonlarını yapabilir. Onları güçlü yapan ellerinde bulundurdukları patentler değil kullanıcı sayıları ve hızlı davranıp öne geçmiş olmaları.

Ekovizyon

Dolayısıyla siz de böyle bir konuda çalışıyorsanız hızlı olmalı ve büyüme yakalamak için çalışmalısınız. Patent sizin için zaman kaybı olacaktır.

Ancak yazılımsal bir özellik ya da donanımsal bir tasarım geliştirdiyseniz bu konuda patent almanız faydalı olabilir. Yeni ve üstün bir donanım parçası, yüz tanıma gibi bir alanda önemli bir yazılımsal özellik olabilir ve bu size teknolojik bir avantaj kazandırabilir. Dolayısıyla patent almanız sizin için faydalı olacaktır.

Patent almak için geliştirdiğiniz şeyin:

  • Faydalı olması
  • Açıklanabilir olması
  • Yasal olması (kopya ya da yasaya aykırı olmaması bir özellik içermemesi)
  • Benzerlerinden kayda değer biçimde farklı olması

gerekiyor. Tüm bunların uzmanlar tarafından incelenmesi ve patentin size verilmesi hem çok uzun bir zaman hem de çok paraya mal olacaktır. Bunu her zaman göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Zaman damgası

Elbette bazen patent kadar pahalı ya da uzun sürmeyen süreçlere de ihtiyacınız olabilir. Örneğin bir yazılım geliştirici, yazdığı kodun zaman damgası için bu konuda çalışan kurumlara başvurabilir ve en azından ülke içerisinde geçerli bir zaman damgası alabilir. Bu da size o kodu ne zaman yazdığınızı kanıtlama şansı verir. Bazı durumlarda bu kanıt anlaşmazlıkları çözebiliyor.

 

Kaynak: etohum

Facebook Comments

POST A COMMENT.