Çinli Sinovac, yılda 300 milyon doz Covid-19 aşısı üretimine başladı

Coronavirüs aşı adayları arasında dünya çapında bir yarış sürüyor. Bu, zamana karşı süren bir yarış ve tüm dünya klinik çalışmalar hakkında iyi haberler duymak için bekliyor. Çin merkezli şirket Sinovac Biotech’in Genel Müdürü Helen Yang’a Covid-19 aşısı ile ilgili merak edilenleri sorduk.

Halen devam eden  Faz 3 çalışmaları kaç ülkeyi kapsıyor? Toplamda kaç kişinin aşılanması planlanıyor ve faz 3 sürecinin ne zaman sonlanmasını planlıyorsunuz?

Evet. Faz 3 çalışmaları şu an Brezilya, Türkiye ve Endonezya’da başladı. Ve başvuru aşamasında olduğumuz kimi başka ülkeler de var. Çin dışında, farklı ülkelerde toplamda 30 bin gönüllü ile çalışmayı hedefliyoruz. 
 
Türkiye’de şu an devam etmekte olan denemeler hakkında bizimle paylaşabileceğiniz detaylar var mı?
 
Tabii. Türkiye’de süreç içinde toplam 13 bin gönüllüye ulaşmayı hedefliyoruz. Burada iki aşama bulunuyor. İlk aşamada 120 ila 130 gönüllü ile başladı çalışmalar. Bunlar çoğunlukla evde bakım hizmeti çalışanlarından oluşuyor. İkinci aşamada çok daha geniş bir toplama ulaşmayı hedefliyoruz az önce ifade ettiğim toplam sayılara ulaşmak açısından. Ve şu an bu aşamaya geçmiş durumdayız.
 
Faz 3 çalışmalarının sonuçlarının başarısı hakkında beklentiniz nedir? 

Daha önceki fazların sonuçları yayınlanmış durumda. Faz 3 aşamasının ise tam ortasındayız. Güvenlik profili şu an için oldukça tatmin edici sonuçlar veriyor. Bu verilere dayanarak başarı oranının en az yüzde 80 olacağını öngörüyoruz. Tabii ki şu an testler devam ediyor ve sonuçlar tamamlanmış değil. Belirsiz olan noktalar var ancak sağlam bir güven duyduğumuzu söyleyebilirim şu an.

Gözlemlememiz gereken kritik bir faktör bu. Faz 1 ve 2 için yayınlamış olduğumuz çalışmalarda da görülebilecek yan etkiler var. Bunların büyük çoğunluğu hafif yan etkiler ve kısa süre içinde yok oluyor. Aşı uygulanan noktadaki ağrı gibi örneğin. Bunlar çok olağan yan etkiler. Faz 3 aşaması için ise testler devam ettiği için raporlanan yan etkileri toplamaya devam ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz bunlar çift kör deneyler ve kimin neyle aşılandığı gizli tutulur bu aşamada. Biz gözlemlediğimiz gönüllülerden gelen raporları toplamaya devam ediyoruz bu aşamada. Göründüğü kadarıyla faz 1 ve faz 2 aşamalarında görülene benzer sonuçlar geliyor ancak daha detaylı analizlere ihtiyacımız olduğu açık. 
 
Faz 3 ve sonrası açısından takvim nedir?

Öncelikle faz 3 için Örneğin Brezilya’da kasım ayında ya da en geç aralık ayı sonunda sonuçları almış olmayı bekliyoruz. Her şey yolunda giderse bizim takvimimiz bu şekilde işleyecek.

Aslında an itibarıyla üretim başlamış durumda, peki seri üretime tam anlamıyla ne zaman geçilmesi planlanıyor?
 
Aslında evet, üretim başladı. Çünkü aşının temel hedefi sonuçları alır almaz insanların koruyucu sonuca kavuşmasını sağlamak. Bu yüzden Sinovac bu riski alarak kesin sonuçlara henüz ulaşılmamış olsa da üretime başlamış durumda. Şimdi yeni bir üretim tesisi de sadece Covid-19 aşısı için üretime geçmek üzere deneme üretimine başladı. Eğer bu çalışmalar başarıyla sonuçlanırsa, bu tesis de hemen ticari üretime başlayacak.  
 
Şu anki yıllık üretim kapasiteniz nedir, artırmaya dönük çalışmalarınız var mı?
Şu an öngördüğümüz yıllık üretim kapasitesi yıllık 300 milyon doz. Tabii ki bu noktada bir gelişme sağlamayı da hedefliyoruz. Bu sayıları çok daha yukarıya çekme şansımız olacak. 
Bunları değerlendirmeye devam ediyoruz. Çünkü çok sayıda ülkeden talepleri almaya devam ediyoruz şu an. Testlerin başarılı olması durumunda bunları hayata geçirmek üzere planlamalar yapıyoruz.  Yeni bir üretim hattı daha eklemek yönünde hazırlıklarımız var.
 
Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir nokta var mı?

Elbette. Covid-19 salgını tüm dünyayı etkiliyor ve hiçbir ülke normal hayatına devam edebilecek durumda değil. Dolayısıyla bu duruma olabildiğince acil bir çözüm getirebilmek için küresel bir ortaklık beklentisi içindeyiz. Bu anlamda Türkiye’de de hükümetin aşı çalışmalarını birlikte sürdürmek ve tüm ülkeye ve hatta dünyaya katkı sağlayabilmek için verdiği onayı takdirle karşılıyoruz. Türkiye’deki çalışma ortaklarımız oldukça profesyonel ve Türkiye hükümeti de bu noktada testler konusunda ciddi bir katkı koymaya devam ediyor. Testlerin sonuçlanmasıyla birlikte de Türkiye için aşı sağlamayı ve Türkiye halkına ihtiyaç duyulan korumayı ulaştırmayı hedefliyoruz. 
 

Çin Uluslararası Radyosu

 
 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.