Çin’den ABD ve Japonya’ya Sert Tepki

Çin, ABD ve Japonya savunma bakanlarının, Güney Çin Denizi ve Taiwan hakkındaki sözlerine sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying bugün, Çin’in, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada’nın Shangri-La Diyaloğu’nda Güney Çin Denizi ve Taiwan ile ilgili olarak sarf ettiği sorumsuz ifadelerden şiddetli memnuniyetsizlik duyduğunu belirtti.

Hua Chunying’in konuyla ilgili olarak 4 noktaya vurgu yaptığı konuşması şu şekilde:

“1. Çin, Nansha Adaları’nda ve açıklarında tartışılmaz bir egemenliğe sahiptir.

Çin, öteden beri dünya ülkelerinin uluslararası hukuka göre Güney Çin Denizi’nde sahip olduğu seyrüsefer serbestisine saygı gösteriyor ancak bazı ülkelerin seyrüsefer serbestisi bahanesiyle Güney Çin Denizi’nde kendi silah gücünü sergileyerek, Çin’in egemenliğine meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkıyor.

Çin’in Nansha Adaları’nda ilgili altyapıları inşa etmesi orada bulunan insanların çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Çin’in kendi toprağı üzerinde gerekli savunma tesislerini konuşlandırması, egemenlik kapsamında yer almaktadır ve konunun sözde “askerileşme” ile hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Güney Çin Denizi’ndeki durumlarda bölgedeki ülkelerin ortak çabalarıyla olumlu gelişme eylemi görüldü. Bazı ülkeler, bu durum karşısında Güney Çin Denizi hakkında sıkça yanlış ifadeler sarf ederek, gerçeği göz ardı ediyor ve başka amaçlar güdüyor. Çin, buna kararlılıkla karşı çıkıyor.

Çin, ilgili taraflara, sorumsuz ifadeler sarf etmeye bir son vererek, bölgedeki ülkelerin Güney Çin Denizi’ndeki barış ile istikrarı koruma çabalarına saygı göstermeleri ve yapıcı rol oynamaları çağrısında bulunuyor.

2. Çin ile Japonya arasında, Doğu Çin Denizi’ndeki Diaoyu Adası’nın kime ait olduğu tartışması ve deniz sınırının belirlenmesi sorunu bulunuyor.

Diaoyu Adası ve ona bağlı adalar eskiden beri Çin’in toprağıdır. Çin toprak egemenliği ile deniz hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruyacak ve bundan sonra da ilgili sulardaki devriye faaliyetlerini sürecektir.

Japonya’nın konuyla ilgili ifadeleri gerçeği çarpıtmaktadır. Çin, Japonya’ya ikili ilişkilerin iyileşmesi ve bölgedeki barış ile istikrarın korunması için yapıcı çaba harcama çağrısında bulunmaktadır.

3.Çin’in Taiwan sorunundaki tutumu daima nettir ve Çin, ABD’nin öteden beri tek taraflı olarak sözde Taiwan ile olan ilişki yasasını saptamasına karşı çıkıyor. ABD’den, “Tek Çin” politikası ile Çin ve ABD arasında imzalanan 3 ortaklık bildirisinin ilkelerine uyarak, Taiwan’a silah satışını ve Taiwan’la her türlü resmi teması durdurması talebinde bulunuyoruz.

4. Çin’in, ilgili ülkelerin THAAD sistemi konuşlandırmasına karşı çıkan tutumu oldukça açıktır. Çin, ilgili ülkelere konuşlandırma sürecini derhal durdurma çağrısında bulunuyor.”

Çin Uluslararası Radyosu

Facebook Comments

POST A COMMENT.