Borsa İstanbul’da kazançlar artıyor

Borsa yüzde 0.50 artı puanda

BİST-100 güne yatay açılış yaptıktan sonra öğleden sonra alımlarını artırdı

Haftanın ilk işlem gününde satış baskısına maruz kalan BİST-100 endeksi 76.075 ve 76.949 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 1.30 değer kaybederek 76.118 seviyesinden kapattı. Bir günlük tatil sonrası endeks haftanın 3. gününe yüzde 0.01 artı ile 76.125 seviyesinden yatay başlangıç yaptı.

Güne yatay açılış yapan endeks öğleden önce 400 puanlık dar aralıkta düşük işlem hacmi ile hareket etti. Dış ticaret verisinin ardından en yüksek 76.413 seviyesini test eden endeks öğleden sonra alımlarını artırarark yüzde 0.50 kazançla 76.496 seviyesinde…

Türkiye’nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 azalarak 9 milyar 855 milyon dolar, ithalatı yüzde 19,7 azalarak 14 milyar 643 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuzda dış ticaret açığı, yüzde 32,5 azalarak 4 milyar 788 milyon dolara düştü.

Yurtiçi piyasaların 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeni ile tatil olduğu günde, Jackson Hole sonrasında global endekslerde ki karışık görünüm dün de devam etti. FED başkanı Yellen’ın şahin tonda açıklamalarının ardından piyasaların gözü bu hafta açıklanacak verilere çevrilmiş durumda. Dün ABD tarafında açıklanan Tüketici Güven Endeksinin olumlu gelmesi piyasalardaki FED fiyatlamasını artırdı ve bir çok ürün Dolara karşı değer kaybetti.Dolar/TL’de 2.96 üzerinde fiyatlamalar görülüyor.

Suriye operasyonunun devam ediyor olması ve süresi hakkındaki belirsizlik piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre endekste teknik olarak 75.000 seviyesine gerileme potansiyeli mevcut ancak bunu gelişmeler gösterecek. Teknik olarak 76.000 seviyesinin hemen üzerinde kapatan BİST-100’de toparlanma görülmesi durumunda 76.500 ve 77.000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 76.000 altında 75.500 seviyesi izlenebilir.
ABD tarafında istihdam verisi öncesinde bugün özel sektör istihdam verisi ve konut verileri takip edilecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Euro Bölgesi’nde dün tüketici güveni beklentileri karşılarken Almanya’da enflasyon beklentilerin altında kalarak olumsuz işaret verdi. EUR/USD paritesin de gelen satış baskısı ile birlikte gevşemeler görüldü.

Amerika’da ise tüketici güveni beklentilerin üzerinde gelerek Amerikan ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiğinin işaretini verdi. Amerika’da verilerin beklentileri karşılaması ve FED Başkanı Yellen’in faiz artırımını güçlendirici konuşması sonrasında dolar endeksinde toparlanmalar görülmeye başlandı. Diğer taraftan FED Başkan Yardımcısı Fischer konuşmasında faiz kararında 1 faiz artırımı yeterli olur diyemeyiz demesi dikkatleri çekti. Bu sabah ABD future endeksleri yatay seyirde.

Madencilik hisseleri, Japonya dışı Asya hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük ederken, dolardaki yükseliş, altın ve değerli metallerin Mayıs ayından bu yana ilk aylık kaybına yönelmesine yardımcı oldu. Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında bir ayın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi ve buna bağlı olarak ihracatçı şirketlere ilişkin beklentilerin iyileşmesi ile birlikte yükseldi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi’nde ham madde üreticilerini kapsayan gösterge, yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesine indi. Altın ve bakır iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyelerinden yükselirken, ABD ham petrolü, ABD’de petrol stoklarının geçen hafta arttığını göstermesi beklenen veri öncesi, iki haftanın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Gösterge ABD Hazine tahvilleri Haziran 2015’ten bu yana en büyük aylık kaybını genişletti.

Facebook Comments

POST A COMMENT.