Anasayfa / Yapay Zeka / Papa Leo “Yapay Zeka’ya ile ödevlerinizi yaptırmayın”

Papa Leo “Yapay Zeka’ya ile ödevlerinizi yaptırmayın”

Papa Leo "Yapay Zeka'ya ile ödevlerinizi yaptırmayın"

Papa Leo, ABD’li gençlere yapay zekâyı dikkatli kullanmaları çağrısında bulundu. Vatikan’dan video bağlantısıyla Indiana’nın Indianapolis kentindeki ulusal Katolik gençlik konferansına katılan Papa, 15 bin katılımcıyla soru-cevap gerçekleştirdi ve dijital dünyanın sınırlarına dair mesajlar verdi.

ABD’nin ilk Papa’sı olarak tarihe geçen Leo, inançla ilgili soruları yanıtlarken gençlere okul yaşamı ve arkadaşlık üzerine de tavsiyelerde bulundu. Yapay zekâ konusundaysa temkinli bir duruş sergiledi. Daha önce haziran ayında yaptığı konuşmada, insanlığın “yapay zekânın etik boyutu ve yönetimi üzerine ciddi şekilde düşünmesi gerektiğini” vurgulayan Papa, bu kez ABD’li gençlere dönerek “Yapay zekâ öğrenmek için yararlı bir araç olabilir ama ödevlerinizde kullanmayın” dedi.

Oturumun sonunda siyaset başlığına da kısa bir pencere açtı. ABD Başkanı Donald Trump’ın göç politikalarına karşı giderek sertleşen eleştirilerini anımsatan Papa Leo, Hristiyanların “duvarlar değil köprüler inşa eden insanlar” olması gerektiğini söyledi. Bu sözleriyle merhum Papa Francis’in Trump’a yönelik en keskin eleştirilerinden birine göndermede bulundu. Gençlere, “İnançtan ve Kilise’den söz ederken siyasi kategorilere sıkışmamaya özen gösterin” çağrısında bulundu.

EDİTÖRÜN NOTU: 

Papa Leo’nun uyarısı, aslında dijital çağın klasik gerilimini yeniden hatırlatıyor: Teknoloji öğrenmeyi desteklediği anda harika bir araç, ama öğrenmenin yerini aldığı anda sorun başlıyor. Bir editör gözüyle bakınca, Papa’nın mesajı pedagojik olarak makul—ödev yapan değil, ödev yaptıran bir kuşağın yetişmesine dair korku her kurumda var. Çünkü üretim alışkanlığı kaybolduğunda, eleştirel düşünme de sessizce eriyor.

Ancak işin diğer yüzü daha güncel: Yapay zekâ artık defter arasında saklanacak bir kopya yöntemi değil, tıpkı hesap makinesi ya da internet gibi çağın çalışma biçimini dönüştüren bir altyapı. Gençlerin tamamen uzak durması gerçekçi değil. Önemli olan, ödevi yazdırmak değil, ödev yaparken nasıl daha iyi düşüneceklerini öğretmek.

Dolayısıyla Papa Leo’nun temkin çağrısı anlaşılır, fakat dijital yetkinliklerin gelecekteki iş ve akademi dünyasında belirleyici olacağı gerçeği de ortada duruyor. Haber masasından kalkıp baktığımda, çözüm yasaklamak değil, doğru kullanımı öğretmekte yatıyor. Bu tartışma büyüyecek; çünkü eğitimin kendisi de dönüşüyor.

BU HABERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Türkiye yapay zekâyı sevdi

Etiketlendi:

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize Ulaşın!