2016 LYS tercih sonuçları açıklandı

LYS tercih sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Adaylara yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecek.

ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 13 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 18-19-25-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı.

Buna göre, adaylar yerleştirme sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016’ya kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 13 Mart’ta uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 18-19-25-26 Haziran’da gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenilebilir. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

KAYITLAR 15 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 15-19 Ağustos, elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos arasında yapılacak. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

LİSEDEN MEZUN OLAMAYANA GEÇİCİ KAYIT

Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık’a kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları gerçekleştirilecek. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Merkezi yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak. 2016-ÖSYS Merkezî Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

ÜNİVERSİTELERDEKİ BOŞ KONTENJANLAR

Lisans düzeyinde devlet üniversitelerinde 13 bin 301, vakıflarda 7 bin 103, KKTC’de 4 bin 316 ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde ise 819 kontenjan boş kaldı. Ön lisans programları da dahil olmak üzere toplamda 852 bin 396 kontenjandan 60 bin 147’si boş kaldı.

Ekovizyon Dergi

Medya Üretimi

Facebook Comments

POST A COMMENT.