Türkiye’de ‘Dijital Para’ gerçeği

Ortaya çıktıkları günden bu yana değerleri katlanarak artan kripto paralara ülkemizde de son yıllarda ilgi hızla artmakta.  Dünyanın kurulu finans sistemine karşı güçlü rakip olarak görülen bir alt yapıya sahip  teknolojiden bahsediyoruz. Blockchain teknolojisi. Hatta internet’ten sonra en büyük buluş da diyebiliriz.
 
Blockchain teknolojisi, şimdiye kadar bildiğimiz bankacılık sistemlerinide dışarıda bırakacak, geleneksel iş sektörü ve finans sisteminin değişmesine neden olacak bir teknolojidir. 
 
Örnek vermek gerekirse ; 10.09.2017 tarihinde dünyada son 24 saat de ki dijital para işlem hacmi $4.442.106.834 milyar dolara ulaşmıştır. İnsanlar saniyeler içinde dünyanın bir ucundan bir ucuna milyar dolarlar gönderebiliyorlar ve üstelik bunu YEREL PARA BİRİMLERİNE de çevirip gündelik hayatlarında ve ticaretlerinde de kullanabiliyor olmalarını kabul etmek kaçınılmaz değil mi? 
 
 
Çünkü Dünyamız değişiyor, Dünya değişirken ekonomiside değişiyor ve insanların tüm bu değişimlere ayak uydurmaları kaçınılmaz bir hal alıyor.
 
Peki tüm bu değişim hızla gelişirken Türkiye’de Dijital Para gerçeği ne durumda? 
 
Akşamları mum yakılan, gidecekleri yere atla giden, alışverişlerde altın, gümüş bakır gibi metal alaşımların kullanıldığı bir tarihten geliyor insanoğlu. Peki o tarihlerde yaşayan insanoğluna günümüz teknolojilerinden bahsetmek mümkün mü ? 
 
Gördüğümüz gibi dünya durdurulamaz biz değişim&gelişim gösteriyor, biz istesekte, istemesekte bu değişimlerle zamanla bütünleşiyoruz.
 
Elbette ülkemizde, dünyadaki Dijital Para değişim ve gelişimine ayak uydurmaya başladı ve ülkemizde de Dijital Para kullanımı hızla artış göstermeye başladı bile. Ancak bunun yanında  internet kullanıcılarımızın teknolojiyle arasının iyi olmasına rağmen dijital paralarla hala tanışmış olmayan büyük bir kitleye sahip olduğumuzu da söyleyebiliriz. Sebebi tamamen gelenekselci olmamızdan da kaynaklanıyor olsa da dijital paraların kullanımının ülkemizde de hızla artmasına engel değil elbette.  
 
Bizlerin unuttuğu ama gerçek olan bir şey var. Toplumun kabul ettiği bir “dijital para” gerçeğinin karşısında durmak ‘Dijital Dünya’ doğasına aykırıdır.
 
Bugün nasıl ki, sosyal medya hesabı olmayan devlet başkanı, cumhurbaşkanı, başbakan ve kral kalmadıysa gelecekte de bu sistem tam yayılımını tamamladığında devlet kademelerinde yerini alacağına inanıyorum. Hatta size çok ta ütopik olmayan gelecek planlarından birisini söylemek isterim. 5 yıl sonra bazı devletler, memurlarının maaşlarını kendi ürettiği ve desteklediği kripto paralarla öderse!. 
 
Bizler, inancımızı ve heyecanımızı kaybetmediğimiz sürece güzel şeylerin olmasını kimse engelleyemeyecektir. 
 
Şerife ALTUNBAY
ekovizyon.com.tr
 
 

Facebook Comments

POST A COMMENT.