Tıbbi Sekreterler çözüm bekliyor

Taşeron firmaların 2-3 aylık eğitimlerle sertifika alan kişileri istihdam etmesi, yaklaşık 70 bin tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon mezununu mağdur ediyor. Yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesi için birçok girişimde bulunan Tıbbi sekreterler, bir türlü sonuç alamıyor. Sorunlarını bir mektupta toplayarak yetkililere ileten mağdur öğrenciler, sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyor “Yapılanlar hukuksuzca… Kentlerde hemen hemen her hastanede tıbbi sekreterlik görevinin özel güvenlik görevlilerine ve temizlikçilere yaptırıldığını savunan Mağdur Tıbbi sekreterler, alanda bu kadar çok atama bekleyen mezun varken bunların yaşanmasının hukuksuzluk olduğuna vurgu yapıyor.

 

M. Uğur ÇAKIL’ın Özel Haberi

DİYARBAKIR – Türkiye’de atama bekleyen yüz binlerce öğretmen adayı ve üniversite mezunu var. Bunların yaklaşık 70 bini tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon mezunu öğrenciler. Alandan mezun olan tıbbi sekreterler ise taşeron firmaların bu alanı tekeline aldığını ve 2-3 aylık eğitimden sonra sertifika verdiği kişileri tıbbi sekreterlik görevine getirdiğini iddia ediyor.

Mağdurlardan yetkililere mektup
Yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına KPSS mağduru Tıbbi Sekreterlerin Temsilcisi olarak geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giden Süleyman Uyanık, Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci Kamu Hastaneleri yetkilileri ve Sağlık Komisyonu milletvekilleri ile görüşmeler yaparak, sorunlarının çözümü için destek istedi. Uyanık, yapmış olduğu görüşmelerde yetkililere, sorunlarını anlatan detaylı bir mektup bıraktı. Mektupta, 35 bin Ön Lisans, 30 bin Ortaöğretim Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı mezunlarının 4 yıl lise+2 yıl Ön Lisans eğitimi alıp KPSS’ye hazırlanıp yüksek puanlar almalarına rağmen hastanelerde bu işin çoğunlukla taşeronlara ve hemşirelere yaptırıldığına dikkat çekildi. Mektupta, “Ne Kamu Hastanelerinde, ne Aile Hekimliği merkezlerinde ne de Özel Hastanelerde diplomalı tıbbi sekreterlere istihdam sağlanmamaktadır. Tıbbi Sekreterlik asıl iştir ve yerine taşeron ya da iki aylık sertifikalı eleman çalıştırılamaz” denildi.

Taşeron alımları arttı
Özellikle 2013 Ocak ayında taşeron alımlarının büyük oranda arttığına vurgu yapılan mektupta, “Bu durum yıllarca çeşitli zorluklarla eğitim almış ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından mezun olmuş atama bekleyen biz asıl Tıbbi Sekreterleri, büyük hayal kırıklıklarına uğratmıştır. Büyük bir adaletsizliğe maruz bırakılmış durumdayız” ifadeleri kullandı.

Hastaneler açılıyor ama…
Tıbbi Sekreter alımları ile ilgili yıllara göre bilginin verdiği mektupta şu ifadeler yer aldı;
“2013 ten günümüze kadar olan Tıbbi Sekreterlikte taşeronlaşmanın patlama yaşandığı iki buçuk yıllık süreç itibari ile Tıbbi Sekreter alımları Ön lisansta iki buçuk yılda toplam 650 kişi, Ortaöğretim de iki buçuk yıllık süreçte toplam 600 kişi kadar olmuştur. Yani 2013 yılı öncesi yılda 2000 – 3000 arası Tıbbi Sekreter alımı yapılırken son iki buçuk yılda yapılan toplam Tıbbi sekreter alımı Bin 300 kişiyi bulmamış durumdadır. Ayrıca bu süreçte devletimizin yatırımları sonucu onlarca kamu hastaneleri açılmış ve açılmaya devam etmesine rağmen personel alımı ne yazık ki düşmektedir. Sözleşmeli ataması yapılan ve yerleştirilen personelin tekrar tercih hakkı olduğu için biz atanamayanlar yine mağdur duruma düşüyoruz.”

“14 yıllık eğitim hayatımız boşa gidiyor”
Atanamadığı için birçok Tıbbi Sekreter‘in aile ve toplum baskısı nedeniyle psikolojik sorunlarla boğuştuğunun vurgulandığı mektupta, “Bizler bu işin yıllarca eğitimini almış asıl Tıbbi Sekreterler olarak yerimize eğitimsiz ya da 2 aylık kurslardan sertifika almış taşeron eleman alınmasını, Tıbbi Sekreterin görevlerinin Hemşirelere yaptırılmasını kesinlikle istemiyoruz. İşimizi yapmak istiyoruz. Biz 14 yıllık eğitim hayatımızın boşa gitmesini ve diplomalarımızı çöpe atmayı istemiyoruz. Tıbbi Sekreter ihtiyacının mevcut atama sayılarından daha fazla ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Bu yönde alım sayılarının arttırılmasını talep etmekteyiz”

Son olarak Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Uyanık, “Atanamamış, çocuklarının rızkını KPSS’ye emek vererek harcayan kişilerin 2014 KPSS puanının heba olmasına Allah rızası için engel olun. KPSS’den yüksek puanlar almış 65.000 mağdur genç ve 250.000 kadar ailesi sizden gelecek olumlu yöndeki adımları büyük bir umutla beklemektedir” denildi.

“2-3 aylık eğitimle sertifika veriyorlar”
Gazetemize konuşan Süleyman Uyanık, “tıbbi sekreterlik alanında eğitim almış binlerce öğrenci varken taşeron firmaların daha düşük ücret vermek adına 2-3 aylık eğitimden sonra sertifika verdiğini ve kişileri bu göreve getirdiğini” iddia etti. Uyanık, konuyla ilgili görüşmek amacıyla sağlık bakanlığı yetkilileri ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile bir randevu taleplerinin olduğu söyledi. Uyanık, taleplerinin olumlu karşılanması durumunda 29 Kasım 2016 günü bir görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.

“Hastenelerde güvenlik görevlileri fiş kesiyor”
Tıbbi sekreterlik bölümü mezunlarından Bedirhan Geçmiş ise aynı durumdan mağdur olduğuna dikkat çekti. Geçmiş şunları söyledi;

“Biz tıbbi sekreterlik bölümü’nü okuyarak atama beklerken , taşeron firmalar 2-3 aylık eğitimden sonra sertifika verdiği kişileri bu işin başına getiriyor. Bunu yapmalarındaki amaç ise hem kendi yandaşlarını iş sahibi yapmak hem de daha düşük bir parayla tıbbi sekreter çalıştırmak amaçlanıyor. Ben bizzat hastaneye gittiğimde bana hastane güvenliği fiş kesti. Hastanelerde kim boştaysa ona bu görevleri veriyorlar. Hastanelerde temizlikçiler bile tıbbi sekreterlik yapıyor. 70 bine yakın tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon mezunu var . Atama sayısı ise 730 civarında . Bu bölümde bu kadar çok mezun iş beklerken tıbbi sekreterlik işini alanda eğitimi olmayan temizlikçi ve hastane güvenliklerinin yapması çok absürt bir durum. Bu durum kentin birçok hastanesinde mevcut. Normalde tıbbi sekreterler 3 bin TL’ye yakın maaşla çalıştırılacağından taşeron firmalar asgari ücretle bu görevi başka kişilere veriyor. Bu haksızlığın ve bu sistemsizliğin önüne geçilip mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Yıllara göre personel alım dağılımı
Öte yandan Süleyman Uyanık’ın verdiği bilgilere doğrultusunda, tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon alımının yıllara göre dağılımı ise şöyle;

2007 yılı itibari ile Tıbbi Sekreter alımlarının bazıları şu şekilde:
Ön Lisans Tıbbi Sekreter: 2007/4 1.148 kişi, 2009/1 641 kişi, 2010/5 757 kişi, 2011/8 1.011 kişi 2012/5 734 kişi.
Ortaöğretim Tıbbi Sekreter: 2007/4 1.000 kişi, 2009/1 428 kişi, 2010/5 487 kişi, 2011/8 1.311 kişi, 2012/5 190 kişi

2014 KPSS sınavı ile günümüze kadar 2 alım olmuştur ve alım sayıları ise şu şekildedir.

Ön lisans Tıbbi Sekreter: 2014/2: 84 kişi, 2015/1 86 kişi alınacağı açıklandı.
Ortaöğretim Tıbbi Sekreter: 2014/2: 0 kişi, 2015/1 44 kişi alınacağı açıklandı.
2015/2 Sözleşmeli alım: Ön Lisans: 28 kişi ortaöğretim: 12 kişi

 

Kaynak: diyarbakiryenigun.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.