Rusya Merkez Bankası, rublenin 16 ayın en düşük seviyesine düşmesinin ardından olağanüstü toplanacak

Rusya Merkez Bankası,  Ukrayna’daki savaş için yapılan yüksek harcamalar ve ihracat gelirlerindeki düşüşün Rusya ekonomisi üzerindeki baskıyı artırmasının ardından faiz oranlarını görüşecek.

Rusya merkez bankası, rublenin yaklaşık 17 ayın en zayıf noktasına düşmesinin ardından kilit faiz oranının seviyesini görüşmek üzere Salı günü olağanüstü bir toplantı yapacağını duyurdu.

Para birimi, yılın başından bu yana istikrarlı bir şekilde değer kaybediyor ve Pazartesi sabahı psikolojik olarak önemli olan 100 seviyesini geçerek dolara kaydı.

İhracat gelirlerindeki düşüşün ve artan askeri harcamaların bir sonucu olarak bu yıl %26 oranında zayıflayarak 2023’te en kötü performans gösteren üçüncü küresel para birimi oldu. Düşüş, üst düzey Kremlin yetkililerinin daha yüksek borçlanma maliyetleri çağrılarına yol açtı. Pazartesi sabahı merkez bankası, rublenin düşüşünden Rusya’nın finansal istikrarı için bir tehdit görmediğini söyledi ve para biriminin değer kaybının suçunu ihracat hacimlerindeki düşüşe ve ithalat için artan iç talebe bağladı. Ancak öğleden sonra Rusya Merkez Bankası, yönetim kurulunun Moskova saatiyle 10.30’da yayınlanacak bir kararla Salı günü faiz oranını görüşmek üzere toplanacağına dair sürpriz bir duyuru yaptı.

Ruble, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana çalkantılı bir dönem geçirdi ve savaşın başlamasından iki hafta sonra 150’ye kadar rekor bir düşüş yaşadı. Geçen yaz , kısmen işgalin bir sonucu olarak petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın Rusya’nın ihracat gelirlerini artırmasına yardımcı olurken tüketici ithalatının düşmesiyle birlikte ruble yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı .

Batı fiyat tavanları ve ambargolar uygulandığından beri Rus petrol gelirleri büyük ölçüde azalırken, ithalat toparlandı. Hükümet, Ukrayna’daki savaşı sürdürmek için savunma sanayisine milyarlar harcadı ve birçok kritik mal hala yurt dışından geliyor. Rubledeki düşüş, Haziran ayında Yevgeny Prigozhin ve onun Wagner paralı asker grubu tarafından durdurulan ayaklanmanın Rusların yabancı hesaplara para taşımasına neden olmasının ardından hızlandı.

Bir düşünce kuruluşu olan Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nde Rus ekonomisine odaklanan bir araştırmacı olan Dr. Janis Kluge şunları söyledi: “Rus rublesi hala uygun uzun vadeli savaş yaptırımları döviz kurunu arıyor. Sermaye kontrolleri olmasaydı, spekülatörler geçen yılki kötü görünümü fiyatlayabilirdi.” Kremlin’in üst düzey bir yardımcısı Pazartesi günü, zayıf bir rublenin “nüfusun gerçek gelirleri” üzerinde “olumsuz bir etki” yarattığını kabul etti, ancak Moskova’nın para biriminin kısa süre içinde toparlanmasını beklediğini söyledi.

Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin, Tass haber ajansı için yazdığı bir yazıda, “Mevcut döviz kuru temel seviyelerden önemli ölçüde saptı ve yakın gelecekte normalleşmesi bekleniyor” dedi. Güçlü bir rubleye sahip olmak Rus ekonomisinin çıkarınadır” dedi. Geçen hafta Rus merkez bankası, “oynaklığı azaltmak için” 2024 yılına kadar döviz alımlarını tutarak rubleyi istikrara kavuşturmak için adımlar attı. Ancak bu hareket, para biriminin düşüşünü hemen durdurmadı ve Rus politika yapıcılar arasında tüketici fiyatlarının önemli ölçüde artması olasılığına ilişkin endişeleri artırdı.

Kısa vadede, daha zayıf bir ruble, yetkililerin kapsamlı savaş harcamalarını finanse etmesine yardımcı olabilir. Rusya petrolünü dövizle satıyor ve cari döviz yurtiçinde daha fazla ruble alacak. Reuters tarafından bu ay incelenen bir hükümet belgesi, Moskova’nın 2023 savunma harcaması hedefini iki katına çıkararak tüm kamu harcamalarının üçte biri olan 100 milyar doların (79 milyar sterlin) üzerine çıkardığını gösterdi.

Ancak kayan ruble, Moskova’da 1998 Rusya mali krizi sırasında para biriminin aldığı darbenin anılarını tetikleyebilir ve şimdiden Rusya’nın merkez bankasına yönelik nadir kamuoyu eleştirilerine yol açtı.

Etkili TV sunucusu Vladimir Solovyov geçen hafta şunları söyledi: “Kanlı merkez bankası, ruble kurunun neden bu kadar yükseldiğini açıklamıyor bile, yurtdışında bize gülüyorlar, rublemiz en zayıf üç para biriminden biri oldu.

Kremlin, Rusya’nın ekonomik görünümüyle övünürken, merkez bankası, felç edici batı yaptırımlarına rağmen ekonominin bu yıl %2,5’e kadar büyüyeceğini tahmin etti. Zayıflayan rubleye rağmen, Rusya’nın istatistik kurumu Rosstat geçen hafta ekonominin 2023’ün ikinci çeyreğinde yıllık bazda %4,9 büyüyerek 12 ayda ilk kez büyüdüğünü duyurdu. Uzmanlar, ekonomik toparlanmanın çoğunun yapay olarak hükümetin savaşa yaptığı harcamalardan kaynaklandığını ve bu durumun çatışmanın durdurulması durumunda ekonomik yavaşlama olasılığını artırdığını söyledi.

Kaynak: https://www.theguardian.com/

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.