Müslüm Karateke ‘Yılın Ahi Babası’ seçildi

Adnan Ateş’in haberi;

Avcılar ilçesinin sevilen esnaflarından ‘Paşa Künefe’ işletmecisi Müslüm Karateke, Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (AVESDER), tarafından ‘Yılın Ahi Babası’ seçildi.

Bu zor günlerde kurallara uymayı unutmayalım

Pandemi tedbirleri nedeni ile her yıl geleneksel olarak yapılan etkinlik bu yıl az sayıda esnafın katılımı ile ‘Galip Usta’da yapıldı. Yapılan törende söz alan Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (AVESDER) Başkanı Şahin Gültekin, bu yıl ‘Yılın Ahi Babası’ olarak Müslüm Karateke’yi seçtiklerini söyledi. Gültekin devamla şunları söyledi, “Geçen sene Ahi Babası ilçe esnaflarımızdan Ahmet Kaplankaya idi. Bu seneki Ahi Esnafımız Sevilay Gök kardeşimiz ve bu senenin Ahi Babası Müslüm Karateke kardeşimizi layık gördük. Maalesef bu sene program yapamadık. Aile içerisinde böyle bir tören yapmayı uygun gördük. Sevilay kardeşimiz uluslararası başarı sertifikaları olan başarılı bir iş insanı, Müslüm kardeşimiz de ilçemizin başarılı ve sevilen bir esnafı. Her iki esnafımıza bugün sertifikalarını vermek için toplanmış bulunmaktayız. Her şeyden önce sağlık çok önemli. Pandemi döneminde sağlık sektörümüz iyi bir başarı yakaladı. Maalesef toplum olarak sağlık tedbirlerine riayet etmiyoruz. Bu zor günlerde kurallara uymayı unutmayalım. Hepinize sağlıklı günler diliyorum”

Ahilik geleneğini devam ettiriyoruz

Törende söz alan Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk, Ahiliğin toplumdaki yeri ve önemine değindi. Türk, “Ahiliğin toplumda çok büyük bir rolü vardır. Ahiliğin esasında Anadolu’da yüreği açık, gönlü açık, sevecen insanlar olarak bilinirler. Bu sertifikalara layık görülen arkadaşlarımız da bunu başarmış insanlardır. Ahilik geleneğini devam ettiriyoruz.” dedi.

Günlük yaşamda kadının yeri önemlidir

Osmanlı döneminde Ahiliğin önemine vurgu yapan ‘Yılın Ahi Esnafı’ Sevilay Gök, Osmanlının kuruluş ve gelişiminde rol alan 4 unsurdan birinin Ahilik olduğunu söyledi. Gök devamlar şunları söyledi, “Ahilik ahlaki değerleri de temsil eder. Ahiliğin 7 kuralı var. 7 kötü kapıyı kapatmak, 7 iyi kapıyı açmak. Hırs kapısını kapatmak, paylaşım kapısını açmak, yalan kapısını kapatmak, dürüstlük doğruluk kapısını açmak. Bunlar çok önemli değerlerdir. Osmanlının gelişmesinde Ahiliğin çok büyük bir rolü vardır. Günümüzde tabi içerisinde yaşadığımız sistem çok vahşi ve çok acımasız. Bizi yaşamın her alanında bencilliğe ve bireyselliğe doğru yönlendiriyor. Sürekli hırs ve yarış halini dayatıyor bizlere. Ama insan toplumu var eden bir varlıktır. İnsanın başarısı dayanışma ile olur. Ahilik geleneğinin devam ettirilmeye çalışılması bile çok değerli bir şeydir. Bunun için bir çaba içerisinde olmak çok değerlidir. Özellikle kadın esnaflarımız ile ilgili geçmiş yıllarda Avcılar’da çok değerli çalışmalar yaptık. Günlük yaşamda kadının yeri önemlidir. Kadının ekonomide bulunması çok değerlidir.  Hepinize teşekkür ediyorum”

Yılın Ahi Babası seçilen Müslüm Karateke, Ahilik sertifikasına kendisini uygun görenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Karateke, hizmet verdikleri Avcılar’a esnaf olarak katma değer verme çabasında olduklarını, ilçede geleneksel olarak devam eden Ahilik geleneğinin kendisi ile devam etmesinin kendisini ziyadesi ile mutlu ettiğini söyledi. Karateke, “Paşa Künefe olarak Avcıların değerlerine sahip çıkma çabasındayız. Ahilik bayrağını devir aldığım için mutluyum. İşletmemizi ve beni bu sertifikaya layık gören herkese teşekkür ederim”

AHİLİK NEDİR?

Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Temel mesleği “Dabbaklık” tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran’a Ahi Baba da denir. (Kaynak: Wikipedia)

ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.