Kobiler için kuruluşlara çağrı yapıldı

Karşılıksız çeklerde ve iflas ertelemelerde yaşanılan artış ekonomide kaygılara yol açtı. Özellikle bu artışın KOBİ’lerde görülmesi ekonomi çevrelerinde Küçük İşletmelerin borç batağına saplandı” görüşünü tekrar gündeme taşıdı.

KOBİLER İÇİN KURULUŞLARA ÇAĞRI YAPILDI

Türk ekonomisinin can damarı olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ( KOBİ) borç batağına saplandı.  KOBİ’lerin finansal sorunlarını çözmek ve bu işletmeleri borç batağından kurtarmak için çözüm önerisi Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyon (TÜRKONFED)’dan geldi. Federasyon Başkanı Tarkan Kadooğlu, KOBİ’lerin içinde bulunduğu bu sıkıntıların giderilmesi bir çağrıda çağrı da bulunarak bankaların, düzenleyici ve denetleyici kurumların, sivil toplum kuruluşların bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.  Gereken önlemlerin alınmaması durumunda ise Kobiler özelinde başlayacak herhangi bir sıkıntının kısa bir zaman sonunda ekonominin tüm alanlarında hissedilebileceği uyarısında bulundu.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE YÜZDE 50 ARTIŞ

Karşılıksız çıkan çek miktarındaki son 4 yıllık tabloya dikkat çeken Kadooğlu, özellikle son 4 yılda yüzde 50’ye varan bir artışın yaşandığını; 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hem karşılıksız işlem yapılan çek sayısında artışın hızlandığını söyledi. Yeni çıkarılacak İcra ve İflas Kanunu ile ilgili de bir açıklama yapan Federasyon Başkanı Kaan Kadooğlu, çıkarılacak olan kanunun hazırlık süreçlerinde iş dünyasının kaygılarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Son 4 yılda karşılıksız çekten dolayı tahsil edilmeyen para miktarlarındaki artışa da dikkat çeken Kadooğlu, 2011 yılında 8.5 milyar liranın karşılıksız çekten dolayı tahsil edilmediğini, 2015 yılında bu rakamın 27.3 milyar liraya ulaştığını söyledi. Kadooğlu yaptığı açıklamada şunları  söyledi: “Finans sektörü ve bankaların süreci iyi yönetmesi gerekiyor. Piyasalarda likitide oluşumunu sağlayacak tedbirlerin alınması lazım. Karşılıksız çek kesenlere getirilecek caydırıcı yaptırımlarla bir yere kadar gelirsiniz. Finans kurumlarının, denetleyici ve düzenleyici kurumların, hükümetin, sicil toplum kuruluşlarının acilen bir masa etrafında bir araya gelmesi gerekiyor. Buradan, sorumluluğu bulunan tüm paydaşlara sesleniyorum. Çek, protestolu senetler ve iflas erteleme konularından  ‘Acil Eylem Planı’ oluşturulmalıdır.

 

Seyfi Ersoy Akil

seyfi.ersoy@ekovizyon.com.tr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.