İyileşme süreci Merkez Bankası’nın elini güçlendirecek

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy bugün açıklanan enflasyon ve tarımdışı istihdam verilerini değerlendirdi. Enflasyon verilerinin en önemli tarafının çekirdek enflasyonun altı ayın ardından %9 seviyesinin altına inmesi olduğuna dikkat çeken Paksoy, bunun önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy
Açıklanan enflasyon ve tarım dışı istihdam rakamları sonrasında piyasalarda olumlu yönde bir eğilim gözlenirken, uzun süredir yurtdışına kayıtsız kalan Borsa İstanbul, enflasyon verisinin pozitif algılanması, bunun da faizlere olumlu yansımasıyla ve tarım dışı istihdam datasının da etkisiyle 78.000’lerin üzerine çıktı. Yine aynı etkilerle Dolar/TL tarafında 2,90-2,92 bandına inildi. Rakamların açıklanmasının ardından görüş beyan eden Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy, konuya ilişkin şunları söyledi:
“TÜFE, mayıs ayında bir kez daha beklentilerin altında arttı. Bu enflasyon tarafında pozitif seyrin devamı anlamına geliyor ve Merkez Bankası’na da manevra alanı verecek şekilde ilerliyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,58 ve 12 aylık ortalamalara göre % 7,71 artış gerçekleşti. Bu, analistlerin medyan tahminlerinin altında bir rakam ve bu anlamda önemli. Dolayısıyla enflasyon piyasayı şaşırtmaya devam ediyor. Tabii bu düşüşte bir kez daha gıdadaki azalış, gıda fiyatlarının desteği önemli bir yer teşkil ediyor. Gelişmeler her ne kadar Rusya’yla ticaretteki gelişmelere dayandırılsa da, özellikle üreticilerden tüketicilere giden yolda yapılan düzenlemelerin de gıda tarafındaki enflasyona önemli katkısı olduğunu düşünüyoruz.”

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy
Yapılan bu düzenlemelerin bundan sonra çok daha önemli olacağını belirten Cüneyt Paksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon datasının en önemli tarafı da çekirdek enflasyonun yaklaşık 6 ayın ardından % 9 seviyesinin altına inmesi. Çünkü Merkez Bankası’nın son dönemde risk olarak bahsettiği çekirdek enflasyondaki bu gelişme kurumun endişelerini giderecek düzeyde olmasa da yine de önemli bir adım oldu. Bu sadece enflasyonun gıda tarafından değil diğer kalemlerle de desteklendiğini gösteriyor. Dolayısıyla çekirdek tarafta görülen iyileşme Merkez Bankası’nın dediğimiz gibi endişelerini giderecek düzeyde olmasa da önemli bir adım.
“Bu iyileşme süreci devam ederse Merkez Bankası’nın da elini kuvvetlendirecektir. Ancak tabii ki Merkez Bankası’nın tek gündemi enflasyon ve iç dinamikler değil. Merkez Bankası bir yandan da global değişiklikleri izlemeye devam edecektir.”

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy
Global gelişmelerin de Merkez Bankası’nın tutumunu etkileyeceğini söyleyen Paksoy, bu konuda da şu değerlendirmeyi yaptı: “Açıklanan son enflasyon datasıyla birlikte önümüzdeki toplantıda eğer FED veya farklı bir global risk kaynaklı küresel değişim oluşmazsa, Merkez Bankası’nın 25 veya 50 BP’lık faiz indirimi adımı için manevra alanı oluşmuş gözüküyor. Üst üste ölçülü adımlar atarak sadeleştirme yolunda ilerleyen Merkez Bankası, hem çekirdek enflasyon tarafındaki düzelmeyi baz alarak, hem de enflasyondaki aşağı yönlü gelişmeyi baz alarak 25-50 BP’lik ölçülü bir adıma gidebilir. Ancak bundan sonra hem gelecek enflasyon verilerinin iyi olmaya devam etmesi, hem de global ortamın herhangi bir risk başlığı ile negatif kırılma göstermemesi gerekecek.

SaxoTraderGO
“Enflasyon verisinden sonra piyasada negatif refleks var. Gösterge tahvil faizleri tarımdışı istihdam verilerinin etkisiyle %9,10’lu seviyelerine gevşerken 10 yıllık uzun vadeli tahviller 9,60’lı seviyelere geriledi. Dolar/TL tarafında, olumlu enflasyon verilerinin yanına tarımdışı istihdam verilerinin de etkisiyle 2,90-2,92 bandına inildi. Asıl güçlü tepki Borsa İstanbul’dan geldi. Uzun süredir yurtdışına kayıtsız kalan Borsa İstanbul, enflasyon verisinin pozitif algılanması ve bunun faiz tarafına olumlu yansımasıyla ve tarım dışı istihdam datasının da etkisiyle birlikte 78.000’lerin üzerine geldi.”
Ekovizyon

Facebook Comments

POST A COMMENT.