Güneydoğu’ya 12 milyon dolarlık yatırım

Enerji tüketimindeki artışta dünya ortalamasının üzerinde olan Türkiye, enerjide kendi kendine yetebilirlilik anlamında önemli bir adım attı. Uzun süren AR-GE çalışmalarından sonra Şanlıurfa’da tamamen öz kaynaklar ile Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuruldu.

DOĞA, KARBONDİOKSİT ZARARINDAN KURTULACAK”
Türkiye’nin hem doğasını hem de ekonomisini korumak için çok önemli olduğunu vurgulayan ASTOR AŞ Genel Müdürü Enver Geçgel proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Güneş bakımından zengin olan Şanlıurfa’ya ASTOR olarak, bölgenin en büyük Güneş Enerji Santrali ‘GES URFA’yı kurduk. GES URFA’dan yıllık yaklaşık 24 milyon kWh enerji üretilmesini bekliyoruz. Bu üretim miktarı yılda tahmini 12 milyon kilo gram karbondioksitin doğaya salınımının engellenmesi demek” dedi. Geçgel, konuşmasında ayrıca bu yatırımın bölge içinde can suyu olacağını ifade etti. Tamamı öz kaynaklarla karşılanan Güneş Enerji Santrali yatırımı ile ilgili yaptığı açıklamada Geçgel şöyle devametti: “Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları son yıllarda önem kazanıyor. Astor olarak biz de bu konuda ülke ekonomisine destek olmayı ve bölgeye önemli bir yatırımı kazandırmayı amaçladık. Yatırım kararı aldıktan sonra öz kaynaklarımızla 4 ay gibi kısa bir sürede Güneş Enerji Santralini devreye aldık. Ayrıca, projemizde kendi üretimimiz olan Ultra Düşük Kayıplı özel tasarım transformatörlerimizi kullandık. Santralimiz bugün enerjiyi çevreyi kirletmeden üretiyor ve ülkemizin hizmetine sunuyor. GES URFA projemizle elektrik üretimine biz de dahil olmuş olduk.”

PROJE AR-GE ÇALIŞMALARININ SONUCU
Astor Transformatör Ar-Ge Direktörü Dr. Fatih Işık konuyla ilgili olarak şunları söyledi:”Astor Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda firmamızın konusunda yetkin personelleri ile yapılan Ar-Ge projeleri sonucu Güneş Enerji Santralleri için özel olarak geliştirilen Ultra Düşük Kayıplı transformatörleri GES URFA projemizde kullandık. Bu transformatörlerle amacımız GES’lerde gece elektrik üretimi yapılamadığı için yaşanan boşta kayıpları olabildiğince azaltmak. Ayrıca, projemizde kullanılan 39.330 adet güneş paneli ile adeta güneşi süzerek elde ettiğimiz elektrik enerjisinin transformatörde gereksiz kayıplarla ısıya dönüşmesini de istemiyoruz. En önemli hedefimiz Ar-Ge çalışmaları sonucu yenilikçi, verimi yüksek ürünleri ülkemiz sanayisine sunarak faydalı olmak.” dedi.

 

Seyfi Ersoy Akil / Ekovizyon

Facebook Comments

POST A COMMENT.