Gökdelenlerin yarattığı rant gecekonduları da uçurdu!

Milyon dolarlık rezidansların gölgesindeki sokakları uçurdu.

İstanbul’da, gökdelenlerin arasında kalan gecekondular son günlerini yaşıyor. Şişli’de bir emlakçının “60 metrekarelik bir evi 1 milyon 400 bin liraya satıyoruz” cümlesi rant gerçeğini çarpıcı şekilde özetliyor.

Kadınlar örgü örüyor, lüks arabalarla kağıt toplayıcılarının arabaları sık sık aynı yolda karşılaşıyor bazen yan yana park ediyor. Lüks hayatların yaşandığı redizansların birkaç metre ötesinde belediyenin tankeri mahalle halkına ücretsiz içme suyu dağıtıyor. İstanbul’un en görkemli ilçelerinden Şişli’deyiz…

Şişli’de gökdelenlerin gölgesinde kalan İstanbul’un son gecekonduları son günlerini yaşıyor. Rezidansların manzaralarını bozan gecekonduların yerini yakında apartmanlar alacak… Nişantaşı’nın yanı başında önce şaşaalı konakları sonra apartmanların arasında kendine yer bulan, birçok kitaba, şiire esin kaynağı olan Teneke Mahallesi’nin gecekonduları en son etrafında yükselen plazaların gölgesinde yok olup gitti. Egemen Yılgür’ün “Nişantaşı Teneke Mahallesi-Teneke Mahalle Yoksulluğundan Orta Sınıf Yerleşimine” kitabına konu olan gecekondu mahallesi artık tamamen apartmanlarla dolu.
nişantaşı’nın yanıbaşındaki TENEKE MAHALLESİ için kitap yazıldı Teneke Mahallesi’nde yaşayan Feriha Koçseven 34 hisseli evini satamadığ için apartmanlar arasında kaldığını anlattı. Mahallede kiralar 2 bin liraya yükselmiş.

nişantaşı’nın yanıbaşındaki TENEKE MAHALLESİ için kitap yazıldı
Teneke Mahallesi’nde yaşayan Feriha Koçseven 34 hisseli evini satamadığ için apartmanlar arasında kaldığını anlattı. Mahallede kiralar 2 bin liraya yükselmiş.

MUZAFFER ABİNİN GECEKONDUSU

Meşhur Teneke Mahallesi’ni ararken yolumuzu kaybettiğimizi düşünüp bir emlakçıya yol sorunca “En son Muzaffer abinin gecekondusu kaldı. Sokağın başındaki Hayri abinin gecekondusunu yıktık en son” yanıtını alıyoruz. Genç emlakçının eşliğinde son kalan gecekonduya nadide bir sanat eserini göremeye gider gibi gidiyoruz. Muzaffer abi bahçesindeki kalasları temizlemek zorunda olduğu için Teneke Mahallesi’nin son kalesini bize üst katında yaşayan akrabası Feriha Koçseven neşeyle anlatıyor.

EV KİRALARI 2 BİN LİRAYA FIRLADI

40 yıl önce gelin olarak geldiği evde bugün tek başına yaşayan Koçseven, 34 hisseli evini satamadıkları için apartmanlar arasında tek başına kaldığını söylüyor. “Teneke mahallesi’nin kavgası da arkadaşlığı da çok güzeldi” diyen Koçseven, apartmanlardaki yeni komşuları ile pek ilişkilerinin olmamasından yakınıyor. Koçseven “Nişantaşı’nda oturduğumu söyleyince herkes şöyle bir imrenerek bakıyor ama bilmiyorlar nasıl bir evim olduğunu. Ben de güzel bir apartman dairesinde yaşamak elbette isterim. Müteahhitler yıllardır peşimizde ama bizim sorunumuz çözülmez. Sadece eski arkadaşlıklarımızı çok özlüyorum. Biz burada kapımızı camımızı kapamazdık, kimse kimseye kötü gözle bakmazdı” diyor. Teneke Mahallesi’nde 300-400 liralık kiralık evler bugün 2 bin liranın üzerine çıkmış durumda. Bize eşlik eden emlakçı yaşadıkları fiyat artışını “60 metrekarelik fareli bir evi 1 milyon 400 bin liraya satıyoruz” cümlesi ile çarpıcı bir şekilde özetliyor.

DERBENT 3 KUŞAKTIR YIKIMLARA DİRENİYOR

Sarıyer Derbent’teki gecekonduların etrafı lüks siteler ile çevrildi. Hedef tüm gecekonduları yıkıp yerine lüks siteler inşa etmek. Ama mahalleli Derbent’i sonuna kadar savunmaya kararlı. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur ve Kemal Sunal gibi döneminin önemli oyuncularının başrolünü üstlendiği birçok filmin çekildiği mahalle 3 kuşaktır yıkımlara direnerek bugünlere geldi. Derbentliler, bugüne dek yıkım için açılan 8 davayı da kazandılar. En son da yıllardır yıkamadıkları mahalleyi yerle bir etmek için Bakanlar Kurulu tarafından alınan riskli alan kararını iptal ettirdiler.

SİTELER MAHALLEYE EKMEK KAPISI OLMUŞ

Çamlıtepe Derbent Mahallesi Güzelleştirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıza Coşkun, lüks sitelerin arasında sürdürdükleri yaşamdan hiç şikayetçi değil. Mahallede yaşayan dar gelirli vatandaş için bu lüks sitelerin bir ekmek kapısı olduğunu söyleyen Başkan Rıza Coşkun, kadınların evlere temizliğe gittiğini, çocuk bakıcılığı yaptığını apartmanlarda kapıcılık yapanlar olduğunu anlatıyor.

KAĞITHANE’DE HER TARAF İNŞAAT ŞANTİYESİ OLMUŞ

Levent’in yan yana yükselen AVM, rezidans ve otellerinin hemen arkasındaki tüm gecekondular da tek tek yok olmuş. Kağıthane Akdere Caddesi’nin Zincirlikuyu Mezarlığı manzaralı gecekondularının yerinde bugün apartmanlar yükseliyor. Her taraf inşaat şantiyesine dönmüş. Geriye parmakla sayılacak kadar az sayıda gecekondu kalmış. Tam caddenin girişindeki Şerife teyzenin evi Akdere’nin son kalesi. Şerife teyzenin soyadını öğrenmemiz mümkün olmuyor çünkü evi ile ilgili sorduğumuz sorular onu çok tedirgin ediyor. Evini elinden alacağımız korkusuna kapılıyor. Dört bir yanlarında yükselen inşaatlar arasında uçurumun kenarından kaymak üzereymiş gibi tek başlarına kalmışlar. Caddenin gürültüsü, inşaatların gürültüsü, toz pislik ve yalnızlık canlarından bezdirmiş Şerife teyze ve gelinlerini. Onlar da bir apartman dairesine sahip olmak istiyorlar ama tüm gecekonducular gibi onlar da tapu ve müteahhit sorunu yaşıyor. Anlaştıkları müteahhit ile işleri yürümeyince iyice umutsuzluğa kapılmışlar. Özlem Güvemli/Sözcü

Facebook Comments

POST A COMMENT.