Çin beyin tümörleri ve Parkinsonun erken teşhisi için dijital bir PET cihazı geliştirdi

Çinli bilim insanları 19 yıllık bir çalışmanın ardından beynin kıvrımlarını net bir şekilde gösteren dijital bir PET cihazı geliştirdi. Cihaz sayesinde beyinle ilgili araştırmaların hızlanmasının yanı sıra beyin tümörü ve Parkinson gibi birçok hastalığın da erken teşhisi mümkün olacak. 
 
Çin, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve tamamen dijital olarak çalışan pozitron emisyon tomografi (PET) tarayıcısı gelişirdi. Çin’in güneyindeki Guangdong Eyaleti’nin Guangzhou şehrindeki Sun Yat-Sen Üniversitesi Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan cihaz, temelde beyin tümörleri ve parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavisi için çok önemli bir işleve sahip olacak.
 
Dünyada sadece beyin görüntüleme için geliştirilen ilk full dijital PET cihazı, Hubei Eyaleti’nin başkenti Wuhan’daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisliği profesörü Xie Qingguo tarafından yönetilen bir ekip tarafından 19 yıl süren çabalarla geliştirildi.
 
Hastanenin Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Zhang Xiangsong, “Çok sayıda klinik çalışmanın sonucunda beyin sulci ve gyri ve beynin ventriküllerinin net bir şekilde görüntülenmesini sağladık” açıklamasını yaptı.
 
Bilim insanlarının hala tam olarak bilmediği birçok özelliği olan beynin araştırılmasının yanı sıra beyin hastalıklarını incelemek için büyük fırsat yaratan PET cihazı, ultra yüksek bir biyokimyasal hassasiyetini yansıtıyor.
 
Zhang, yeni geliştirilen cihaz sayesinde kısa bir süre önce 30 yaşında bir kadın hastaya Parkinson hastalığı teşhisi konulduğunu belirterek “Bu cihazla çok erken bir şekilde tanı konulabildi, tedaviye hemen başlandı. Bu sayede hastamız tedavi sonrası sağlıklı bir insan olarak hayatına devam edebilecek” dedi.
 

Çin Uluslararası Radyosu

Facebook Comments

POST A COMMENT.