Borsa İstanbul’da kazançlar arttı

BİST-100 endeksi yüzde 1 yükselişle 76.830 seviyesini gördü

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününe kadar Kurban Bayramı nedeni ile kapalı geçerken, haftanın son ve tek işlem gününde sert satışlara maruz kalarak günü yüzde 1.34 kayıpla 76.020 seviyesinden kapattı. BİST-100 yeni güne yüzde 0.65 yükselişle 76.512 seviyesinden başladı.

Açılışın ardından alımlarını sürdüren endeks kazançlarını yüzde 1’in üzerine genişleterek 76.830 seviyesini test etti An itibari ile yüzde 1.00 yükselişle 76.790 seviyesinden işlemler gerçekleşmekte. Dolar/TL ise yüzde 0.17 kayıpla 2.9760 seviyelerinde…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı Haziran ayında %10,2’ye yükseldi. Beklenti %9,8’di. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık artış ile %10,2 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 390 bin kişi artarak 27 milyon 651 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek %47,1 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 421 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 811 bin kişi arttı.

Bu hafta piyasaların ilgi odağında merkez bankalarının alacağı kararlar yer alıyor. İlki Japonya merkez bankasının para politikası toplantısından çıkacak kararlar olacak. Toplantıdan piyasaların odaklanacağı konu BOJ’un daha fazla genişleyici bir hamle yapıp yapmayacağı olacak. Japonya dışında haftanın en önemli gelişmesi ise ABD tarafında yaşanacak. Fed’in Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı ve sonrasında Fed başkanı Janet Yellen’ın konuşmasında kullanacağı ifadeler haftanın geri kalanındaki hareketliliğe damga vuracak. Fed’in bu toplantıda bir faiz artırımı yapması beklenmiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı ve açıklanması için bir tarih bulunmasa da sürecin sonuna yaklaşıldığından Moody’s’in gözden geçirme sonucu da beklenen gelişmeler arasında olacak. Son gelen yüzde 8.05’lik enflasyon datasının ardından yüzde 8.50 olan üst bant karşılaştırıldığında TCMB’ye faiz indirme yönünde bir alan sağladığı söylenebilir. Perşembe günkü toplantıda TCMB’nin üst bant faizinde 25 baz puan bir indirim daha yapma ihtimalinin olduğu düşünülüyor.

Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunun nasıl şekilleneceği ve operasyonun Rakka’ya uzaması ihtimali piyasalarda takip edilen bir diğer önemli konu başlığı olmaya devam ediyor. Hem Rakka’ın İslam Devleti (İD) örgütünün en önemli merkezlerinden biri olması hem de Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunmasının yarattığı endişeler piyasalarda baskı yaratan unsur olmaya devam ediyor. Analistler, Türkiye’nin Suriye operasyonunda şu ana kadar büyük bir zayiat vermemesine karşın, operasyonların kalıcı ve daha geniş bir arazide sürdürülmesi olasılığının bu durumu değiştirebileceğinden endişe ediyorlar.

KÜRESEL PİYASALAR
Haftanın son işlem gününde küresel piyasada satış baskısı görülürken, FED’in faiz baskısı da günden güne artıyor. Amerika Adalet Bakanlığının Deutche Bank’a 2008 yılındaki usulsüz krediler için 14milyar dolar ceza kesmesi, başta Deutche Bank olmak üzere tüm Avrupa bankalarında satışlara neden olurken, Alman bankasının hisseleri yüzde 7 üzerinde düşüş gerçekleştirdi. Almanya’daki bu risk ortamı Avrupa hisselerinin sert şekilde gerilemesine neden olurken son dönemin en düşük seviyelerine gerileme yaşandı.

Amerika’da ise gözler FED’in dikkatle izlediği enflasyon verisindeyken, enflasyonun bir önceki döneme göre artış gösterdiği görüldü. ABD enflasyonundaki FED’in 2016 yılı içerisindeki faiz artırımı öncesinde beklentileri artırırken, USD endeksinde de sert değer kazancı görüldü. Amerikan hisseleri veri sonrasında gerilese de gün sonunda enerji fiyatlarının toparlaması ve dip seviyelerden görülen toparlanmayla beraber kayıplarını azalttığı görüldü. Her şeye rağmen Amerikan hisseleri yüzde 0.30’a varan değer kaybı yaşarken dipten toparlanma olumlu görüldü. Amerikan vadelileri güne primli başladı.

Bugün sabah Asya seansında Japonya’nın tatil olduğu günde, Asya hisselerinin genelinde yükseliş eğilimi görüldü. Çin ve Hong Kong hisseleri yüzde 1’e varan toparlanma yaşarken, haftaya olumlu başladı. Diğer taraftan petrol fiyatlarının güne primli başlaması ve USD endeksinin FOMC toplantısı öncesinde gevşemeye başlaması piyasa açılışlarına olumlu yansıyor.

Geçtiğimiz hafta ABD cephesinden açıklanan verilerin ardından Eylül ve Aralık ayı artırım tartışmaları hararetlense de gözler hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan Fed toplantısına çevrildi. 21 Eylül Çarşamba günü açıklanacak olan toplantı sonuçları piyasaların yönünü değiştirebilecek öneme sahip olacak.

Facebook Comments

POST A COMMENT.