Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain merkezini hizmete açtı

“Türkiye’de ilk olarak kurulan Blockchain konulu ilk araştırma ve geliştirme merkezi. Ders verme konusunda ki çalışmalarımıza geçtiğimiz sene (2017) başlamıştık. Geçtiğimiz dönem ders açtık. Şuan da aktif olarak tez öğrencilerimiz var.  9 kişi Blockchain konusunda tez yazmakta”

Adnan Ateş’in röportajı;

3 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren Bitcoin ile birlikte dünya Kripto Paralar ile tanıştı. Bitcoin’den ile birlikte şuan sayısı 1500’ün üzerinde olan ve ‘Altcoin’ olarak tanımlanan Kripto Paralarda günlük yaşama girmeye başladı. Güvenilir bir ağ üzerinde hareket eden Bitcoin’in  güvenirliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünya’da sayısı binleri bulan ve madenci olarak tanımlanan kişi veya işletmelerin sektörde rol almalarıyla birlikte bu teknoloji her geçen gün büyümeye devam ediyor. Başlangıçta bilinmeyen ama daha sonra ilerleyen zamanlarda yıkıcı etkilere sahip olduğu fark edilen bu teknolojinin adı: Blockchain (Blok zincir)..

Devletler, Bankalar, Merkez Bankaları ve para otoriteleri Bitcoin başta olmak üzere bilumum Kripto Paralara yeşil ışık yakmazken altında yatan teknolojiye yani Blockchain’a yeşil ışık yakmakta tereddüt etmiyorlar. Bu veri ağına giren dataların sonrada müdahalesinin zor olması, değiştirilememesi gibi özelliklerden dolayı hali hazırda tüm dünya bu teknolojiden pay almak için adeta yarış halinde. Girişimciler, şirketler ve devletlerin bu Blockchain’a olan ilgileri her geçen gün artarak devam ediyor. Her şirketin, girişimcinin ve devletin bildiği tek gerçek var: Blockchain hızla yaşama dokunuyor. Bu teknolojiden  geri kalanlar gelecekte çok büyük zararlar görecekler. Sanayi veya internet devrimini yakalayamamış, devletler ve şirketler bu devrimden geri kalmamak için bu teknolojiye yani Blockchain’e tüm güçleri ile odaklanmışlar.  

Aralık 2017 tarihinde Bitcoin’in fiyatının 20 bin doları test etmesiyle Türkiye kamuoyu genel anlamda Kripto Paralar ile tanıştı. Bu tarihten önce de gerek işin mining (maden) kısmında ve gerekse Al-sat’ta Türkiye’de bilinirliği olan bu sektör her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Son 2 yıldır üniversiteler, çalışma grupları ve sektör meraklıları panel, seminer ve zirvelerde bir araya gelerek sektörü tartışmaya devam ediyorlar. Sonradan fark edilen Blockchain teknolojisine ilgi ülkemizde üniversite seviyesinde de artarak devam ediyor.

Bu üniversitelerden bir tanesi de Bahçeşehir Üniversitesi. Geçtiğimiz yıl Blockchain teknolojisini eğitim programına dahil eden Bahçeşehir Üniversitesi, 3 Ağustos 2018  günü BlockchainIST Center (Blockchain Merkezi)’ni sektörün Türkiye’de gelişine katkı sunmak için hizmetine açtığını duyurup resmi açılışını gerçekleştirdi.

BlockchainIST Center Kurucu Direktörü Öğretim Üyesi Dr. Bora Erdamar

Bahçeşehir Üniversitesi BlockchainIST Center Kurucu Direktörü Öğretim Üyesi Dr. Bora Erdamar ile Blockchain’i ve BlockchainIST Center’ı konuştuk;

*BlockchainIST Center’ı tanıyabilir miyiz?

Türkiye’de ilk olarak kurulan Blockchain konulu ilk araştırma ve geliştirme merkezi. Ders verme konusunda ki çalışmalarımıza geçtiğimiz sene (2017) başlamıştık. Geçtiğimiz dönem ders açtık. Şuan da aktif olarak tez öğrencilerimiz var.  9 kişi Blockchain konusunda tez yazmakta. Eylül ayından itibaren Türkiye’nin ilk YÖK onaylı Fintech yüksek lisans eğitimimiz başlıyor. Üniversite bünyesinde kurulan bir merkez olduğu için ilk faaliyetimiz eğitim faaliyetleri olacak. Blockchain teknolojilerine ilgi anlamında Türkiye ilk 10’da. Dünya’da ve Türkiye’de bilgili insan bulmak çok zor. Dolayısı ile Türkiye’nin hem Blockchain konusunda öncü olmasını sağlayacak projelerle, hem de bu konuda bilgili insanlar yetiştirecek eğitim programları yapmak istiyoruz.

*Merkez kimlere hizmet edecek? Eğitim dışında projelerde olacak mı?

Eğitim haricinde merkezimizin dünyada ki diğer organizasyonlarla birlikte düzenleyeceği etkinliklerde olacak. Sertifika programları olacak. Benim akademisyen olarak en çok önemsediğim konu sadece Blockchain’i anlatmak değildir. Blockchain konusunda projeler üretmektir. Herkesin hayatına dokunan projeleri üretmek istiyoruz. Merkezimize 3, 6 ve 12 aylık projelerimiz hazır. Proje üretmekle de kalmayıp sektörde olan her kesime amatör gruplara yeri geldiğinde danışmanlık hizmetleri vererek merkezi işletmek istiyoruz.

*Blockchain denilince aklımıza hep mektepli alaylılar geliyor. Yani Blockchain branşından mezun veren bir üniversite henüz yok ama akademik kadrolar şimdilik bu boşluğu dolduruyorlar. Merkezinizde kaç eğitmeniniz var ve bu eğitmenlerinizin branşları nelerdir?

Bu merkez salt Bahçeşehir Üniversitesi’nin bünyesinde kurulmakla beraber aslında Türkiye’nin de merkezi. Şirketlerle, üniversiteler ile işbirliklerimiz var. Danışman Kurulumuzda devletten insanlar var. Külliye’den Sayın Hakan Yurdakul var. TÜBİTAK bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Blok Zincir Laboratuvarı Direktörü  Mehmet Sabır Kiraz hocamız var. Dünya’da Blockchain denilince en etkili 100 kişi olarak bilinen Corner’den Emin Gün Sirer hocamız var.  Gerek Kripto Paralar konusu olsun, Blockchain’in diğer düzenlemeleri konusunda olsun regülasyonların yapılacağı SPK’dan emre Kurtulan bey var. Bu kadroyu mentörler ile yani dışarıdan üniversite bünyesinde olmayan insanların katılımı ile destekliyoruz.

*Türkiye Blockchain devriminin neresinde? Ne yapmak lazım?

Gelin bir proje yapalım denildiğinde herkesin durup kaldığı bir dönemdeyiz. Endüstri devrimini ve internet devrimini sonradan yakaladık. Blockchain devrimi hali hazırda oluyor. Dolayısı ile bir Türkiye olarak insan kaynaklarıyla sektöre dahil olabilirsek dünyada bunu yakalamış ve söz sahibi olmuş bir ülke haline geleceğiz. Bu aşamada developerları yetiştirmek lazım. Bu anlamda üniversitelerin eğitimleri çok önemli.

*Üniversiteniz Blockchain tabanlı bir proje yaptı mı? Yaptıysa nelerdir?

Herkesin hayatına dokunabilecek ilk pratik projemizden bahsetmek istiyorum. Eğitim datamız her alan kullandığımız bir data. Üniversitemizden mezun oldunuz ve yüksek Lisans Proğramı için yurtdışına gittiniz. Diplomanızı gideceğiniz üniversiteye vermeniz gerekiyor. Diplomanızı kaybettiniz, aslını almanız vakit isteyen bir şey. İş başvurusunda bulunacaksınız belirli süreler var ve o süreler içerisinde eğer diplomanızı ulaştıramazsanız başvurunuzu yapamayacaksınız? Blockchain teknolojisine biz bu eğitim datalarını taşıyarak yani diplomaları, sertifikaları ve transkriptleri taşıyarak  bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Öğrencilerin Blockchain teknolojilerini kullanarak kendilerine gerekli olan dataya güvenilir bir şekilde ulaşmalarını sağlıyoruz.

Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.