2015 YILINDA 40 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU

7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan ve son olarak da Ankara’da meydana gelen patlamaların Türkiye’ye faturası ortaya çıktı. Türkiye’de artan güvensizlik ortamı, yerli ve yabancı sermayenin kaçışını hızlandırırken geçen yıl Türkiye’den yaklaşık 15 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandı. Bu çıkışın ardından finans piyasalarına bir kötü haberde Merkez Bankasından geldi. Merkez Bankası’nın rezervlerinde 16 milyar dolar gerileme meydana geldi.

SERMAYE, BASKIYA DAYANMIYOR

Sermaye üzerindeki baskılar, şirketlere kayyım atamaları ve ülkede yaşanan terör, sermaye çıkışlarını hızlandırdı. Bu olaylara  kısa  dönemde yaşanılan seçim ve son dönemlerdeki terör saldırıları eklenince yabancı sermayenin tedirginliği iyice arttı. Geçen yıl, yerli ve yabancı, yaklaşık 15 milyar dolar Türkiye’den çıkardı. Kur artışından dolayı yabancının 40 milyar doları buhar oldu. Seçimlerinin ardından başlayan ve son olarak da Ankara’da meydana gelen patlamaların Türkiye’ye faturası kabarıyor. Türkiye’de artan güvensizlik ortamı, yerli ve yabancı sermayenin kaçışını hızlandırıyor. Geçen yıl yaklaşık 15 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandı. Merkez Bankası rezervleri de 16 milyar dolar geriledi.

YATIRIMCILAR TEDİRGİN

Türkiye’yi güvenli liman olarak görüp yatırımlarını buraya getiren yabancılar, şimdi Türkiye’den ayrılıyor. Yabancılar geçen yıl 9 milyar 394 milyon dolarlık menkul kıymeti elden çıkardı. Bunun yaklaşık 2,4 milyar dolarını hisse senetleri, 7 milyar dolarını ise repo dahil iç borçlanma senetleri oluşturdu. Yabancılar gibi yerli sermaye de rotasını yurt dışına çevirdi. Geçen yıl Türkiye’de ikamet edenlerin yurt dışına doğrudan yatırımları ise 5,1 milyar dolar oldu. Yabancıların elinde tuttuğu hisse senedi ve repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin toplam tutarı, kurdaki artıştan dolayı 40,7 milyar dolar azaldı. Yabancıların elindeki menkul tutarı, 2014 sonunda 113,5 milyar dolarken 2015 sonunda TL’de yaşanan kayıpla 72,8 milyar dolara geriledi.

MERKEZ’NİN REZERVLER ERİYOR

Yabancıların elinde bulundurduğu menkul kıymetlerin 41 milyar doları hisse senetlerinden, 31,7 milyar doları ise repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinden oluşuyor. Merkez Bankası rezervlerindeki gerileme de sürüyor. 2014 yılı sonunda 126 milyar 450 milyon dolara gerileyen Merkez Bankası rezervleri, geçen yıl tarihi bir rekor kırarak 15,9 milyar dolarlık erime meydana geldi. 2015 yılı sonunda Merkez’in toplam rezervleri 110 milyar 529 milyon dolara indi. Merkezin altın rezervinde 2,5 milyar dolarlık, döviz rezervlerinde ise 13,4 milyar dolarlık erime yaşandı.

DIŞ BORÇTA REKOR ARTIŞ

Türkiye’den sermaye kaçışı hızlanırken diğer yandan da dış borç ödemeler artıyor. Türkiye’de özel sektörün 289 milyar dolar, kamunun ise 115 milyar dolar civarında dış borç stoku bulunuyor. Türkiye’nin 2016 yılı içerisinde ödemesi gereken kısa vadeli dış borç stoku ise 172,7 milyar dolar. Söz konusu borcun 101 milyar doları özel sektör, 15 milyar doları kamu sektörü, 34 milyar dolarlık kısmı da Türkiye’deki bankaların ve özel sektörün, yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşuyor.

Seyfi Ersoy Akil

seyfi.ersoy@ekovizyon.com.tr

Ekovizyon

Facebook Comments

POST A COMMENT.