Türkiye’yi Blockchain ile buluşturan girişim: T90

Dijital Milat: Blockchain

T90 Turkey Blockchain Consortium tarafından düzenlenen “Dijital Milat Blockchain” konu başlıklı etkinlik, Kolektif House ev sahipliğinde Levent’teki yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Konuşmasına “Benim Adım Kırmızı” kitabından alıntı yaparak paranın geçmişte nasıl kullanıldığına değinen Nevzat Aslan, T90 Blockchain Consortium’nun amaç ve hedeflerine değindi. Hemen her sektörden başarılı girişimci, yazılımcı ve yatırımcılardan oluşan konsorsiyum üyeleriyle Blockchain’e farklı bir anlam kazandırdıklarını vurgulayan Aslan, T90 isminin ‘T’sinin Türkiye’yi, ’90’ rakamının ise Türkiye’nin uluslararası kodu olduğunu, T90 Blockchain Consortium’nun Blockchain ve Tangle projesi gerçekleştirmeyi hedeflemiş Türkiye için önemli bir yapı olarak karşımıza çıktığını söyledi.

Blockchain girişimcisi ve T90 Konsorsiyum’un öncüsü Bünyamin Emeç, sunumunda milattan önce 500 bin yıl öncesine giderek, ilk ekonomik devrimden 490 bin yıl öncesine ve o dönemlerde insanların ekonomisi yalnızca karnını doyurmak olduğunu ve bunun için iki meslek olduğunu, bunların avcı ve toplayıcı olduğundan vurguladı.

M.Ö 10 bin yılında düşeni toplamak yerine, toprağı hasat ederek ekini toplamanın ardından ‘Tarım Ekonomisi’nin ilk büyük ekonomik devrim olduğunu sözlerine ekleyen Bünyamin Emeç, M.Ö 3 binli yıllarda Sümerlerin yazıyı bulduktan sonra kredinin ilk örneklerinin yaşandığını ve M.Ö 650’li yıllarda Lidyalıların parayı ticarette kullanarak, M.Ö  500’lü yıllarda ipek ve baharat ticaretinin ikinci büyük devrim olduğuna ve artık takasla ödeme dışından paranın da bu dönemde kullanıldığına işaret etti.

1. Endüstri Devriminin öncüsü demir, kömür, su ve buhar gücünden, sanayinin ekonomideki yeri birinci sıraya yerleşirken, tarım şirketlerinin ekonomideki yerinin gerilere düştüğünü ve buna liberal düşünce sisteminin etki ettiğini söyleyen Emeç, 2. Endüstri Devriminin çelik, petrol, elektrik ve elektronik ile ulaşımda tren ve otomotiv sanayinin ekonomideki yerine ve bu değişime komünizmin etkisini, 3. Endüstri Devriminde bilgisayar, telekomünikasyon ve internetin gelişiminde kapitalizmin izlerini ve ekonomide ilk 10’da ki firmaların artık bilgi ve teknoloji şirketleri olduğuna dikkat çekti.

Ödeme sistemlerinde büyük bir değişim yaşandığını kart ve online ödeme sistemlerinin bankacılıkta yenilikçiliğe gidilmesine dikkat çeken Emeç, her endüstri devrimini ülkelerin hükümet girişimleri sonucunda olduğunu söyledi.

“4. Endüstri Devrimini 2011 yılında Almanya’da bir teknoloji firması olan BOSCH’un nasıl başlattığını, Blockchain ve Tangle’ın yapay zeka, nesnelerin interneti, 3D, Robot teknolojisini nasıl hızlandıracağına değinen Bünyamin Emeç, ilk defa Blockchain’e tarihsel bir yaklaşımla nasıl bir devrimin öncüsü olabileceğini, bu teknolojinin mimarı Satoshi Nakamoto’nun, Bitcoin blok zincirine yazdığı bir cümle ile Blockchain’in yeni bir düşünce sistemi olarak “Paylaşım Ekonomisi” modeline vurgu yaptı.,

Blockchain’in dağıtık veri uygulaması dışında, bireylerin dijital parasına dikkat çeken Emeç, bu devrimi 3 Ocak 2009 yılında Bitcoin Genesis blokuna “Tarih 3 Ocak 2009, Şansolye, bankalar için ikinci kez kurtarma kararı aldı” diye yazarak blok zincirini çalıştıran dahiyane fikrin daha başlangıç aşamasında olduğunu, Ethereum’ile birlikte artık devletlerin bunu yasaklayamayacağı bir yapıya geldiğine değindi. ICO çalışmalarına da kısaca değinen Emeç, hem yatırımcılara hem de Blockchain projesi geliştirmek isteyenlere danışmanlık yapacaklarını belirtti.

T90 Konsorsiyum üyesi Doç. Dr. Tuncay Sevindik, sunumunda Blockchain’in Enerji Sektörünü nasıl değiştireceğinden bahsetti. New York’ta insanlar Blockchain teknolojisini kullanarak güneş enerjisinden elde ettikleri elektriği birbirlerine sattıklarını, Avusturya’nın en büyük enerji şirketinin Blockchain AR-GE’si oluşturduğunu, Blockchain üzerinde satış işlemlerine başlayarak ilk denemelerini yapmaya başladığı, Almanya’daki INNOGY enerji şirketinin otonom elektrikli araç şarj istasyonları için faturalandırma süreçlerini yönetme ve yetkilendirmeye yönelik pilot çalışma başlattığı örneklerini izleyiciler ile paylaştı.

Doç. Dr. Tuncay Sevindik, sunumunda devamla şunları söyledi; “Tüketiciler ve üreticiler arasında elektrik alışverişinde gerçekleşen Blockchain devrimi için sıkı yasal düzenlemelerin yapılması tüm kurumların gündeminde, burada şunu görüyoruz finansal ve operasyonel işlemler için Blockchain hem güvenilir hemde düşük maliyetli bir bir metod sunmaktadır. Aslında enerji sektöründe pek çok aracıda bu süreçte pasifize edilecektir. Böylelikle maliyetler aşağı indirgenecektir. Blockchain güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarını büyük güç santralleri ile mikro işlemcileri bir araya getirerek merkezi olmayan verimli güvenilir ve  çoğu durumda yenilenebilir enerji sağlayan bir platform oluşturacaktır”

Türkiye’deki ilk Microsoft MVP’lerinden ve T90 Konsorsiyumun Ethereum ve Blokchain konusundaki uzmanlarından olan Sefer Algan, Ethereum Platformunda Akıllı Kontrat Geliştirme konusunda uygulamalı sunum yaptı.  Algan, klasik yazılım geliştirme döngüsünde devrimsel bir değişim niteliğinde olan ‘Aakıllı Kontratlar’ sayesinde önümüzde ki 5-10 yıllık dönemde hemen hemen tüm yazılım tabanlı servislerin yeniden yazılmak zorunda kalınacağını belirtti.

Akıllı kontratların hali hazırda İsviçre, Estonya gibi ülkelerde kamu otoriteleri tarafından da benimsendiğini, halka açık bir çok uygulamada kullanılmaya başlandığını ifade eden Algan, tüm dünya devletlerinin kaçınılmaz bir şekilde kripto paraları var eden bu teknolojileri araştırmak ve uygulamak zorunda kalacağını da belirtti.

Algan, Kripto paraların var olmasını sağlayan Akıllı Kontratlar ve Ethereum gibi platformları  kullanarak herhangi bir kurum, devlet yada organizasyonun yada bireyin kendi dijital parasını 10 dakika gibi kısa bir sürede oluşturabileceğine değinen Algan bu konuda da katılımcıları uyardı. Zira herhangi bir teknolojik altyapı yada katma değerli servis sunmayan bir çok  dijital paranın, gerçekte hiç bir değeri olamayacağını ve bunların yok olup gideceğini belirtti.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.