Türkiye’nin ilk ‘Sanal Para Hukuku Zirvesi’ İstanbul’da gerçekleşti

9 Aralık 2017’de POINT Otel’de gerçekleşen zirveye hukukçular yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’de her geçen gün gelişen bir sektör olan ‘Sanal Para’ sektörünün ilerleyen yıllarda hukuki bir zemine oturtulmasını amaçlayan zirveye Hukukçular, Hukuk Fakültesi Öğrencileri ve sektör paydaşları yoğun ilgi gösterdi.

Adnan Ateş, İstanbul

Türkiye’de ilk kez ‘Sanal Cüzdan’ alma ve ‘Kripto Para’ transferi yapma simülasyonunun gerçekleştirildiği zirvede katılımcılar canlı olarak süreçleri izleme şansı yakaladılar.

Zirve’nin 1. Oturumunda söz alan kriptopara.io Kurucusu Fatih Güner, Blockchain nedir, Sanal Paralar nelerdir ve Sanal paraların tarihsel süreci ve sistemini anlattı.

Teknik olarak zengin bir içeriğe sahip olan sunumda Fatih Güner, Satoshi Nakamoto’nun makalesinin yayınlanmadan önce Kripto verilerin noktadan noktaya gönderilmesi denemelerinin daha önce de yapıldığını örnekler vererek anlattı.  Blockchain’in mantık ve çalışmasını izleyiciler ile paylaşan Güneri, Bitcoin ve diğer paraların öyle sanıldığı gibi kolay elde edilebilir varlıkları olmadığını ve kişilerin hayal ettikleri gibi zengin etmediğini de sözlerine ekledi.

Dünya’da ve Türkiye’de Sanal Para yaklaşımını izleyicilere aktaran Ekovizyon Dergisi Genel Yayın yönetmeni Adnan Ateş, Kripto parayı anlamak için Blockchain’in mantığını anlamamız gerektiğini söyledi. Ateş, Türkiye’de bahse konu paraların kullanım alanlarının henüz yaygın olmadığını çok kısa sürede yaygın hale geleceğine dair sektörün beklenti içerisinde olduğu ifade ederek bu zirvenin amacının da sektörün hukuki bir zemine kavuşması amaçlandığı için zirvenin önemine vurgu yaptı.  

Türkiye’de her geçen gün gelişen bir sektör olan ‘Sanal Para’ sektörünün ilerleyen yıllarda hukuki bir zemine oturtulmasını amaçlayan zirveye Hukukçular, Hukuk Fakültesi Öğrencileri ve sektör paydaşları yoğun ilgi gösterdi.

Zirve’nin öğleden sonra ki oturumlarında ise  Sanal Para Çalışma Grubu’ndan Av. Sima Baktaş, Av. Keiko Torigoe, Av. Hülya Aksakal, Av. Hanımşah Bayram ve Av. Zeynep Hızıroğlu ve Av.Enver Aksakal zirvede konuşmacı olarak yer aldılar.

Zirve’de Sanal Para Çalışma Grubu’ndan Av. Sima Baktaş, Sanal cüzdan yaratma ve canlı gösterim ile Kripto para alma-verme simülasyonunu katılımcılar ile paylaştı. Digital bir varlığı noktadan noktaya göndermenin aslında sanılanın aksine çok kolay olduğunu izleyiciler ile paylaşan Baktaş, borsalardan lira veya diğer para cinslerinin Bitcoin’e nasıl çevrildiğini ve borsalar aracılığı ile çevrimi gerçekleşen bu paranın sanal cüzdanlara aktarımı ve muhafazasının nasıl yapıldığını uygulamalı olarak anlattı.

Av. Keiko Torigoe ve Av. Hülya Aksal tarafından ‘Sanal Parada Devrim: Japonya’ başlığıyla gerçekleştirilen sunumda sanal paraların Japonya’da ne şekilde işlem gördükleri ve bu paraların kullanımın Japonya’da nasıl olduğu konularına değinildi.

Japon’da satışa sunulan her telefonun içeriğinde sanal cüzdanların artık yüklü olduğunu ve bu şekilde satışa sunulduğunu söyleyen Torigoe, Kripto paraların kullanımının Japonya’da özellikle kentlerde çok yaygın olduğu ve bu paraların günlük yaşamda çok tüketildiğini belirterek, kripto para hareketlerinin devletin sıkı kontrolünde olduğunu da sözlerine ekledi.  

Dünya’da ve Türkiye’de Sanal Para yaklaşımını izleyicilere aktaran Ekovizyon Dergisi Genel Yayın yönetmeni Adnan Ateş, Kripto parayı anlamak için Blockchain’in mantığını anlamamız gerektiğini söyledi.

Av.Hanımşah Bayram , Dünya’da Sanal Para Yaklaşımları başlığı altında E- Devlet yolunda sağlam adımlarla ilerleyen Estonya Devletinin sanal paralarla ilgili çalışmalarını , İsveç ve Cebelitarık ülkelerinin örnek  mevzuatlarına giren sanal parala ilişkin örnek mevzuatları incelendi.

Silikon Vadisinde avukatlık yapan ve sanal paralar konusunda yüksek lisans yapan Av.Zeynep Hızıroğlu Amerika ve İsrail’de Sanal paraların vergilendirmesi ve ilgili yasal düzenlemeleri ilgili detaylı olarak katılımcılara aktardı.

Av.Enver Aksakal , Küresel olarak faaliyet gösteren kripto paraların ve diğer sanal paraların ‘ mülkiyet hakkı’ ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer ilgili kuruluşlar nezdinde yaklaşımlarını ve olması gereken hukuk normları hakkında bilgilendirdi.

Son olarak program genel koordinatörü Av.Sima Baktaş , Türk hukuk sisteminde Sanal Paralara ilişkin Özel ve Ceza Hukuku kapsamında nasıl ele alındığını ve ilgili kurumların yasal mevzuatlarının sanal paralar için nasıl bir yol izlenebileceğini örneklendirerek katılımcılara aktardı. Aynı zamanda programa katılan katılımcılar ‘ Sizden Gelenler’ başlığı ile kendi şahsi fikirlerini paylaşma şansını elde ettiler.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve oldukça ilgi gösterilen bu zirvenin yoğun talep üzerine daha geniş çaplı bir organizasyonla tekrar yapılması gündemdedir. Bir sonraki zirve için sanalparahukuku.org web sitesini takip etmenizde yarar vardır.

ekovizyon.com.tr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.