Türk Bitcoin Borsalarının pek çoğu müşterilerin paralarını geri ödeyemeyecek durumdalar

Bitcoin’in birim fiyatı yükseldikçe Türk crypto para borsaları üyelerini mağdur etmeye devam ediyorlar.  

2 büyük Türk borsasında nedense hep aynı anda ve Bitcoin en yüksek birim fiyatı bulunca teknik sorunlar çıkıyor?

Türk Crypto para borsaları Bitcoin fiyat artışlarında sınıfta kalmaya devam ediyorlar. Aralık 2017’de Bitcoin 20.000 doları test ettiğinde yani 19.800 dolar seviyesini geçtiğinde Türk crypto para borsalarının en bilinenleri olarak bilinen borsalar ‘Teknik Arıza’ları gerekçe göstererek change işlemlerini durdurmuşlardı.  Özellikle kullanıcının/üyenin kayıtlı olduğu borsaya hitaben; Al Bitcoin – Ver Türk Lirası işlemleri yapılamıyordu. Aynı tutum ve davranışı Bitcoin’in rekor seviyelere ulaştığı bugünlerde de sergileyerek kullanıcılarını mağdur ettikleri iddia ediliyor.

Bitcoin’in rekor seviyelere ulaştığı bugünlerde yine aynı gerekçeler ile kullanıcılar mağdur edildiklerini iddia ederek Twitter’da tepkileri göstererek konuyu TT listesine kadar getirdiler. Bahse konu mağduriyet hakkında hedefteki hiçbir Türk crypto borsası konu hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadılar.

Kullanıcılar fiyat yüksekliğinden dolayı kâra geçtiklerini ve cüzdanlarında barındırdıkları crypto paraları Lira, Dolar veya Euro’ya çevirmek istediklerini ancak borsaların teknik arıza, voladite ve yüksek fiyat artışını gerekçe göstererek işlem yapmalarına müsaade etmedikleri iddia ediyorlar.

Yerli borsaların kullanıcılara bu tür sorunlar çıkarması yabancı borsalara olan ilgiyi doğal olarak arttırdığı görülüyor. Kullanıcılar Twitter’da ‘Binance’ başta olmak üzere yabancı borsaları birbirlerine tavsiye etmeye başladılar. Türk menşeili yerli crypto para borslarının sınıfta kaldığı bu günlerde Türk crypto para camiası duruma oldukça tepkili. Binlerce kişi mağdur ve göz göre göre para kaybettiklerini iddia ediyorlar. Çünkü crypto varlıklarını tuttukları bu borsalar işlem yapmalarına müsaade etmiyorlar ve kullanıcılar paralarını kendi IBAN hesaplarına gönderemiyorlar.

Borsalar üzerinde herhangi bir devlet denetimi var mı yok mu bilinmez ama bu borsaların bir tür döviz bürosuna benzetebiliriz. Tek fark döviz büroları dolar alıp Lira verirler. Lira alıp dolar verirler. Bitcoin borsaları ise örneğin; Bitcoin alıp Lira verirler ya da Lira alıp Bitcoin verirler. Ama maalesef bu borsalar birim fiyatın yüksek olduğu bu günlerde kullanıcının Bitcoin’ini bozmasına müsaade etmiyorlar. Konuya açıklık getirmesi için durumu şu örnek ile netleştirebiliriz: Bankada paranız var ama banka vermiyor. Tepkiniz ne olurdu? Twitter’da seslerini duyurmaya çalışan crypto varlık sahiplerinin tepkisi aynen budur.

Bir döviz bürosu isteğe göre hizmet verip vermemekte özgür olduğunu var sayarsak aynı işlemi yapan crypto para borsalarının bu özgürlüğe sahip olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu. Çünkü crypto borsalarının döviz bürolarından farkı şudur; Kullanıcılar crypto varlıklarını bahse konu borsaların cüzdanlarında barındırıyorlar. Yani kasada. Hem de sms doğrulamalı şifreli dijital kasada. Kullanıcılar diledikleri anda bu varlıklarını change etme özgürlüğüne de sahip olduklarını var sayarsak yerli borsaların bu konuda kullanıcılara zorluk çıkarmaları crypto para sektöründe ‘Crypto Para Hukuku’ konusunu tekrar gündeme getirebilir. Çünkü kullanıcılar nerede hak arayacaklarını ve hangi merciye gideceklerini de bilmiyorlar.

Crypto Para Borsalarının E-Ticaret sitelerinden hiçbir farkı yok

Borsalar hosting tabanlı web siteleri üzerinden hizmet veriyorlar. Yani ‘Blockchain’ tabanlı bir web sitesinde hizmet vermiyorlar. Benzetmek gerekirse bir e-ticaret sitesi hangi teknik imkân ile hizmet veriyorsa yerli borsalarda aynı teknik imkanlar ile hizmet veriyorlar. Hal böyle olunca borsalarda devletin ilgili kurumlarının denetimi ve tüketiciyi koruma konuları gündeme gelmelidir. Denetimler olmazsa kullanıcıları crypto para fiyat artışlarında borsaların insafına terk edilmiş olacak ve mağduriyet hep olacaktır.

Türkiye’de 100’ün üzerinde cripto para borsası var. Kulağımıza gelen haberlere göre pek çoğu arka planda müşterilerin cripto paralarıyla ya forex ya da kaldıraçlı borsalarda işlem yaparak büyük kayıplar yaptıkları. Eğer müşteriler kripto paralarını çekecek olsalar bu borsaların pek çoğu müşterilerin paralarını geri ödeyemeyecek durumda olduklarına dair genel bir görüş olduğunu da artık söyleyebiliriz.

Yumurtaları tek sepete koymayın! Borsa cüzdanlarından uzak durun!

Tavsiyem odur ki yerli borsalarda harçlık kadar crypto para barındırmak. Acemiyseniz borsa cüzdanları tam size göre. Al-Sat yapmayı öğrenir ve anlık fiyat grafiğine bakarak crypto paraların fiyat davranışları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ama profesyonel ve büyük meblağlara sahipseniz sakın ola ki borsa cüzdanlarını kullanmayın. Tüm varlıklarınız barındırmayın. Geçmişte Japon GTBox gibi bir çok borsa bir gecede kapandı. Bahse konu olayın benzeri henüz Türk Crypto para borsalarında yaşanmadı ama kapanmaktan daha beter psikolojik travmaları kullanıcı ve üyelerine yaşattırmayı başardılar.

Cüzdan tavsiyesi olarak şunu diyebilirim; Ledger Nano S kullanabilirsiniz. Geçmiş yıllarda ön sipariş ile kullanıcıya aylar sonra ulaşan bu flashdisk şeklinde ki cüzdana artık D&B mağazalarında kolaylıkla erişebilirsiniz. App olarak da genelde ‘Blockchain Wallet’ kullanıldığı da görülüyor. Adını sayamadığım güvenli bir çok wallet (cüzdan)’a Google Play ve Iphone Store’de ulaşabilirsiniz. Hangi cüzdanı yüklerseniz yükleyin kullanıcı deneyimlerine yani yorumlara bakmayı sakın ihmal etmeyin.

Yumurtaları tek sepete koymayın ve sevgiyle kalın…

Adnan Ateş / EKOVİZYON

adnan.ates@windowslive.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.