Kış aylarında güvenli sürüşün yolu basit önlemlerden geçiyor

Kış ayları kazaların daha fazla arttığı bir dönem olarak kabul ediliyor. Yağmur, kar, buzlanma ve sis gibi doğa olayları kış mevsimde daha çok görülürken, bu etkenlere bağlı olarak gerçekleşen trafik kazaları ise can ve mal kayıplarına neden olabiliyor. 

Kaza risklerine karşı alınacak birkaç basit önlem ise kışın zorlayıcı koşullarını minimum düzeye indiriyor.

Kış aylarında yaşanan soğuk hava şartları motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırırken, kar ve buz da araçların çekişini sınırlayabiliyor. Çok sayıda parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabiliyor. 

Bu kapsamda; sürücülerin dikkatli ve deneyimli olması kadar otomobilin de kış şartlarına hazır olması gerekiyor. Zorlu kış şartlarından önce araçların bakımlarının muhakkak yaptırılması gerekiyor. Kış lastikleri kış şartlarında çok daha iyi performans sergilediğinden kış lastiği kullanmak, sürücüleri güvenli sürüşe bir adım daha yaklaştırıyor. Buna karşın özellikle yoğun kar yağışı olan günlerde kış lastikleri yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda ise zincir takılan lastikler yola daha iyi tutunarak yolda kalınmasına imkan tanıyor. 

Dikkatli ve yavaş kullanmak önemli 

Yağışlı ya da buzlanmaya neden olacak kadar soğuk havalarda araçları mümkün olduğunca yavaş kullanmak gerekiyor. Dikkatli şekilde araç kullanmak kazaların önüne geçilmesinde en önemli maddelerin başında geliyor.

Riske girmeyin

Özellikle uzun yola çıkılacağı zamanlarda hava şartlarını iyi planlamak gerekiyor. Yola çıkmadan önce geçilecek güzergahlar üzerindeki hava durumunun kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. 

Güvenli sürüş için uyarılar dikkate alınmalı 

  • Motor soğutma suyuna antifriz konulmalı 
  • Dizel motorlarda kızdırma bujileri kontrol edilmeli 
  • Hava filtresini kışlık konuma alınmalı 
  • Lastiklerin hava basınçları ayarlanmalı 
  • Kalorifer tesisatı gözden geçirilmeli 
  • Kış aylarında araçlardaki elektrik sarfiyatı artacağı için akü yoğunluğunun ayarı yapılmalı 
  • Yakıt filtresi ve karbüratörün kontrolü sağlanmalı 
  • Far ışıkları kontrol edilmeli 

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.