İhracat nedir? Nasıl yapılır?

Malınızı, hizmetinizi yabancıya satmak yurda para sokmaktır ihracat. Bir evin içi gibi düşünün ekonomiyi eğer bu evin içine dışarıdan hava su ekmek girmez ise bu evin içindekiler ellerindeki kaynakları tüketecek ve içeride sıkıntı baş gösterecektir. İhracatta ülkenin ihtiyacı olan kaynağın ürettiği mal ve hizmet ile dışarıdan sağlanmasıdır.

İhracat temelde psikolojik ve ticari olarak zor görünür. Oysa tam tersidir. Bir malı yada hizmeti ülkede diğer rakipleriniz ile 70 milyon insana kabul ettirmek yada rakipleriniz ile piyasa koşullarınız ile mücadele etmek zorunluluğu düşündüğünüzün aksine içrede zordur.

Dış ticarette ülkeye malınızı satacağınız zaman ikna etmeniz gereken ürün yada hizmetinizi piyasaya dağıtacak olan firmayı ikna etmeniz gerekecektir. Bu bilgi ve teknoloji tabanlı araştırma size zaman ve para kazandıracaktır. Yapmanız gereken bu bilgiye ulaşmaktır.

Bu aşamadan sonra yapılması gereken bu alıcılar ile temas kurmak ve kendimizi anlatmaktır. Bu anlatım dili ve kalitemiz hizmetimizle buluştuğunda, temel etik kurallar içinde ticaretimizi yürüttükçe ihracat yapmamamız için neden yoktur.

İhracatta her işte olduğu gibi disiplin gerektirir. Süreklilik gerektirir. İstenen ürün ve istenen hizmetin taahhüt edildiği şekilde teslimi ile mümkündür.

İhracat ilk adımı atarak yani ben ihracat yapacağım diyerek yapılmaya başlanır.

Bu sistem İhracat Danışmanlığıdır.

Türkiye de ihracatı artırmanın yolu ve refahın yolu kobilerden geçmektedir. Hızlı bir şekilde kobilerin ihracatçı olması gerekir. Büyük ölçekli firma ve sanayi kuruluşlarının çoğu yabancı sermayelidir. Otomotiv şirketleri ülkemizde ihracatın lokomotifidir. Ancak bu firmaların içinde payımız %15 i geçmez. Kobiler ise direkt Türk iş gücü, sermayesi, hammaddesi ile çalışır. Bugün İstanbul’dan Mardine 300 bin kobimiz var. Son KOSGEB rakamları daha yüksek sayılar vermektedir.  Bunların sadece 150 bini üretici yada ihracatçı olsa bu ekonomiye 300 milyar dolar katkıda bulunur. Her KOBİ’nin 1 milyon ihracat yapması ihracat hedefimize 150 milyar dolar katkıda bulunur. Bu ihracatı kobinin yapması ise direkt Türk sermayesinin ve iş adamının gelişimi demektir.

Bu gelişim sadece zenginlik demek değildir. Aynı zamanda dünya görüşü, teknoloji, eğitim, mobilite olacak buda dünyayı daha yakından tanıyan girişimci profesyoneller yaratacaktır. Ayrıca 150 bin İhracat Uzmanı ihtiyacı ortaya çıkaracaktır. Sorun çözmek için bakışı değiştirmek lazım.

Herkes İhracat Yapar yeter ki bir sistem ve motivasyonu olsun.  Bunu başarmak için yapılacak bir çok şey var. Evet zamanda alıyor. Başarı kaçınılmaz.

Nereden mi başlayacağız?

Öncelikle gelsin Kobilerimiz bu yola birlikte çıkalım istiyoruz. Çünkü ihracatı bilen birinden öğrensinler ilk aşamada rehberlik alsınlar ve zaman para kaybetmesinler istiyoruz. İhracatın 15 aşaması vardır. Bu aşamalar

1- Evre : Analiz

2- Evre : Strateji belirleme

Finansal Projeksiyon

Dijital Projeksiyon

Teşvik Projeksiyonu

Global Pazar Strateji

Hedef Pazar Stratejisi

3- Evre : Materyal Üretimi

4- Evre : İsimlendirme

5- Evre : Temel atma

6 – Evre : Uygulama Süreci (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

7-Evre : Database oluşturma (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

PAL  (potansiyel Alıcı Listesi)

HAL ( Hazır Alıcı Listesi)

8- Evre : Ekosistem oluşturma (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

9- Evre : Pazar araştırma planlaması (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

10- Evre : Networking Oluşturma (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

11-Evre : Fuar planlama planı (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

12-Evre : 365 gün ihracat yönetişimi (Global – Hedef Pazar ikili çalışma)

13-Evre : Fiili saha çalışması

14-Evre : Sizin için satan Bayii / Ajan oluşturma

15-Evre : İhracat – İhracat

Şeklindedir. Bu çalışma yapılırken kobilerimizin motivasyonunun eksilmemesi ve sonuç alması için bu evreleri hızlı zararsız geçirmelidir.

Bu nedenle kobilerimizin bu aşama ve çalışmaları belli bir planla içinde yapmasını istiyoruz. Kobilerimiz bu süreci doğru yönetirse günümüz teknolojisi ve imkanları ile bunu yapması mümkün.

Kobilerin bir an önce ihracata teşvik edilmesi ve bu alanda gelişmesi için bir çok teşvik, devlet desteği de mevcuttur. Kobilerimiz bu işi öğrensin, ihracatı geliştirsin diye ekonomi bakanlığımız, ihracatçı birliklerimiz, ticaret sanayi odalarımız eğitim ve destek çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmalarda verdiğimiz eğitimlerde de belirttiğimiz tek şey durmadan ihracat yapmak için çalışmaları gerektiğidir.

Uzun lafın kısası Türkiye de işsizliğin, orta gelir tuzağının, gelişmişlik, eğitim problemlerinin çözümü üretmek ve ihraç etmektir. Bunun çözümü ihracatı öğrenmek , sistem haline getirmek, uygulamak ve motivasyonu kaybetmemektir. Bu  motivasyon ve çalışma içinde devlet harcadığınız her 10 liranın 5 lirasını teşvikler kapsamında karşılamaktadır. O zaman ne yapılmalıdır. Durmak yok ihracat için devam…

Kaynak: İGEME (İhracatı Geliştirme Merkezi) 

Facebook Comments

POST A COMMENT.