Maliye ICO’ları gündeme aldı, SPK ise ICO uyarısı yaptı

SPK’dan Kripto Para sektöründe satış yapan sahtecilik amacı güden sözde ICO girişimleri hakkında uyarı yapıldı. 

27.09.2018 tarihli bir bülten yayınlayan SPK, Kripto Para ve Token Arzı (ICO) hakkında tüketicileri uyardı:

 

 

Aslında SPK bu açıklaması ile Blockchain ile birlikte hızla büyüyen faydalı iş modellerinin kötü amaçlı kişi veya kişiler tarafından kullanılmaması içindir diyebiliriz. SPK, ilerleyen zamanlarda bu tür girişimlerin yasal br kontrol mekanizması ile kontrol altına almak istediklerinin de müjdesini veriyor. Yasal düzenleme yapılana kadar benzer girişimler hakkında cezai prosedürlerin uygulanacağı da belirtiliyor. 

Solak & Partners Hukuk Bürosu’ndan Mutlucan Solak, SPK’nın bahse konu bülteni hakkında şu değerlendirmeyi yaptı;

GENEL DEĞERLENDİRME;

Bildiğiniz üzere, 27 Eylül 2018 tarihinde yayınlanan 2018/42 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu (“Kurul”) Bülteni (“Bülten”) kapsamında Kurul Karar Organı’nın 27/09/2018 tarih ve 47/1102 sayılı Kararı (“Karar”) uyarınca bir duyuru (“Duyuru”) yapıldı.

Söz konusu Duyuru kapsamında yer alan aşağıdaki ifade bir hayli tartışma yarattı:

“ ’Kripto Para Satışı’ veya ‘Token Satışı’ olarak da bilinen genellikle blok-zinciri teknolojisi kullanarak para toplamaya yönelik uygulamaların birçoğu Kurulumuzun düzenleme ve gözetim alanı dışında kalmaktadır.

Zira konuya ilişkin çeşitli mecralarda yapılan açıklamalarda; Sermaye Piyasası Kurulu’nun sanki bütün Token Satışları’nın gözetim ve denetimi kapsamında olmadığı yönünde bir karar verdiği şeklinde hatalı değerlendirme ve tahliller yapıldı.

Oysa Kurul tarafından -malumun ilanı niteliğinde- altı çizilen husus; ICOların bir çoğunun kendilerinin gözetim alanı dışında olduğudur; bir başka ifadeyle, bazı ICO’ların hala Kurul’un düzenleme ve gözetim alanı kapsamında kalması söz konusu olabilecektir.

Bu bağlamda, bizlerin kanaati; ICO kapsamında sermaye piyasası aracı niteliğinde Tokenların satışını gerçekleştiriyorsanız; hala Kurul’un düzenleme ve gözetim alanı kapsamında kalarak sermaye piyasası mevzuatında yer alan belli başlı kurallara riayet etmeniz gerekmektedir.

DOLANDIRICILIK AMACI OLMAYAN GİRİŞİMLERİ NASIL ETKİLER?

Bu açıklamanın olumlu ya da olumsuz yönde herhangi bir etki yaratacağını düşünmüyoruz. Zira Kurul tarafından yapılan açıklama; aylardır bizler tarafından ifade edilen hususları yinelemekten ibaret. Yeni bir yaklaşım söz konusu değil. Ülkemizin değerli beyinlerini ve projelerini yurtdışına kaybetmek istemiyorsak daha somut ve elle tutulur adımlar atarak girişimcilerimizin kendilerini güvende hissedebilecekleri hukuki bir altyapı oluşturmamız gerekiyor. Bu bağlamda, “teknolojik gelişmeleri teşvik etmek” ve “yatırımcıları korumak“ ideallerini gözettiğimiz dengeli bir mekanizma hazırlamamız çok önemli. Zira bu hukuki altyapının hazırlanmıyor oluşunun ceremesini çekenler dolandırıcılık amacı taşımayan gerçek girişimcilerimiz ve bu girişimcilerimizi yurtdışına kaybeden ülkemizdir. Keza dolandırıcılık amacı taşıyan kişiler zaten mevcut sistem içerisinde de bu amaçlarını gerçekleştirebiliyorlar.

Öte yandan, içerisinden geçtiğimiz bu zor süreçte değerinin çok daha iyi anlaşıldığını düşündüğümüz bir başka husus ise ülke olarak bilimsel ve teknolojik gelişmelere öncelik vermenin ve yerli üretimi teşvik etmenin önemidir. Bu vizyon kapsamında atılması gereken adımlardan en önemlisi ise Devletimizin yetkili otoriteleri ile piyasa oyuncularının bir araya geldiği sandbox tarzı oluşumların sayısının artırılmasıdır. Bu kapsamda, piyasa oyuncularının, bürokrasinin karmaşık labirentlerinde kaybolmaksızın, taleplerine yanıt alabilecekleri mekanizmalar ile globaldeki gelişmeler çok daha yakından takip edilebilir ve Devletimiz bu gelişmelere karşı çok daha hızlı pozisyon alabilir.

BAHSE KONU ICO GELİŞTİRİCİLERİ BUNDAN BÖYLE NASIL BİR YOL İZLEMELİDİRLER?

Yukarıda yer alan açıklamalarımızı da göz önünde bulundurarak, ICO düzenleyecek kişilerin ICOları kapsamında ihraç edecekleri Tokenların niteliğine göre takip edilmesi gereken usuller değişiklik gösterecektir. Bu bağlamda, sermaye piyasası aracı niteliğinde Tokenların satışını gerçekleştiriyorsanız; hala Kurul’un düzenleme ve gözetim alanı kapsamında kalarak sermaye piyasası mevzuatında yer alan belli başlı kurallara riayet etmeniz gerekmektedir. Bu sebeple, ICO kapsamında ihraç edeceğiniz Tokenların tasarımını yaparken konunun uzmanı hukukçularla birlikte çalışmak çok önemli. Zira sizlerin ihraç edeceğiniz Tokenları sermaye piyasası aracı özelliği taşımayan “Utility” ya da “Consumer” Token olarak tasnif etmeniz; “irade teorisi” kapsamında, bu Tokenların gerçek mahiyetleri gözetilerek “Security” Token olarak değerlendirilmesini ve dolayısıyla sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki kurallara riayet edilerek ihraç edilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmamaktadır.

Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.