Hükümetlerin düzenlemeleri ‘Crypto Para’ yatırımcısını biraz tedirgin etti

Adnan Ateş’in haberi;

Bitcoin fiyatı bir çok ülke hükümetinin yerel düzenleme veya kısıtlama faaliyetlerine rağmen Crypto Para piyasası 11.500 doların üzerine çıkmaya devam ediyor.

İngiltere ve Endonezya

CNN’in bildirdiğine göre, hem İngiltere ve hem de Endonezya kendi ülkelerind eki crypto para kullanımı ile ilgili bir dizi düzenlemeyi faaliyete sokmaya hazırlanıyorlar. 

 

İngiltere Maliyesi, para aklamayı önleme ve terörle mücadelede bir takım finansman düzenlemeleri yapmak için mevzuatını genişletmeyi planlıyor. Birleşik Krallık Hükümetinin bu girişimi ülke içerisinde ki Crypto para pazarının üzerinde olumlu bir  etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.

En azından hükümet penceresinden bakıldığında yapılması istenen ve olması gereken budur. Neticede tüm hükümetler kendi ülkelerinde ki Crypto para pazarının üzerinde bir etkiye sahip olmayı hedeflemektedirler. Şimdilik birbirinden farklı çalışmalarla mücadele etmeye devam ediyorlar. Bu yarışın nereye kadar uzayacağı henüz belli değil. Crypto Paralara karşı hükümetler uygulayabildikleri her türlü tedbiri almaktan geri kalmıyorlar. 

Öte taraftan Endonezya, önümüzde ki yıl  Crypto paralara dair bir yasak çıkarmayı hedefliyor. Crypto para’nın serbest bırakılması durumunda Endonezya Milli Parası Rupiahın egemenliğinin tehdit altında olabileceğini düşünen Endonezya Merkez Bankası sert adımlar atmaya devam ediyor. 

Aslında ne İngiltere ve nede Endonezya Crypto para piyasasını temsil etmiyorlar. Ancak, bu ülkelerde dolaşımda olan Crypto paraların toplam değeri iki ülkenin M1 para kaynaklarını azalttığı düşünülüyor; 

Kaynak: CIA World Factbook

Yine de bu haberler Crypto para pazarının geçici bir süre türbülansa girmesine neden olup toplam Crypto para birim piyasasını tüm zamanların en yükseğinden yaklaşık 50 milyar dolara düştü.

Bu tür haberlerin küresel piyasalar üzerinden çok az etkisi olması gerektiği zaten Crypto para piyasasının analistleri tarafından  tahmin ediliyordu. Her iki devletin bu tür kararlar almalarından sonra Crypto paranın alıcı ve satıcıları hızla bir toparlanma sürecine girdikleri de gözden kaçmadı. 

*Para arzı, bir ekonomide dönen toplam para miktarıdır. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır. M2 (Money 2) ise M1‘e ek olarak tasarruf ve kısa dönem vadeli mevduatların toplamıdır.

ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.