Stratejist Cristopher Dembik; ‘AB’nin genişleme süreci bitti’

Adnan Ateş’in haberi;

Saxo Bank Stratejisti Cristopher Dembik geçtiğimiz hafta Türk yatırımcılar ile bir araya gelmişti. Avrupa’da popülizmin zirve yaptığını söyleyen Dembik, siyasi konjonktürün dünya ekonomisine etkilerini yatırımcılar ile paylaşıp, “2017’de yatırımcılar için temel risk, politik riske çok fazla önem vermeleri. Siyasi dalgalanmalar çok büyütülüyor” dedi.

Cristopher Dembik, “dünyadaki yeni hikaye” diye özetlediği tabloyu şöyle sıralamıştı;”ABD ve Çin’de kredi döngüsü yavaşlıyor, İngiltere Brexit’in ‘gerçek’ etkisini hissediyor ve şu ana kadar Euro bölgesinde pozitif büyüme momenti hakim” diyerek 3 önemli gelişmeyi dinleyiciler ile paylaşmıştı.

İstanbul’da medya çalışanları bir araya gelen Dembik, dünya piyasalarını, politik riskleri ve 2017 finans dünyası başlıkları altında demeçler verdi. Saxo Bank Stratejisti Cristopher Dembik ile Avrupa’nın çiçeği burnunda yeni aday ülkesi Montenegro, Endüstri 4.0 çağında istihdam ve digital para bitcoin hakkında Ekovizyon Dergisi’ne açıklamalarda bulundu.  

Çiçeği burnunda AB Adayı ülke: Montenegro

Bilindiği üzere 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılan Montenegro bağımsızlığını ilan etti. Önümüzde ki birkaç yıl içerisinde AB üyesi olması beklenen Montenegro’da para birimi olarak Euro kullanılıyor.  NATO üyesi olan Montenegro sembolik bir orduya da sahip. Yüzde 30 büyümeye sahip olan bu genç ülkenin en büyük geliri  turizm.

AB’nin genişleme sürecini değerlendiren Dembik, AB’nin bu süreci artık tamamladığını yeni ülkelere AB üyesi ülkelerin sıcak bakmadığının altını çizdi. Dembik devamla şöyle dedi; “Bana kalırsa şuan AB’nin genişleme süreci bitti. Balkanlar ve Sırbistandaydım. Yakinen takip ediyorum. Brexit meselesinde Balkanlar için ekonomik ve sosyal anlamda çok ciddi boşluklar meydana geldi. Bu boşluk doldurulamayacak gibi görünüyor. Fakat iki önemli faktör var; Yeni ipek yolu. Zaten Sırbistan bunun ana faydacısı olacak gibi görünüyor. Şuan AB yeni bir yapılanma içerisine giriyor gibi görünüyor. Fakat bir çok fırsat var. Zira AB ülkeleri bu ülkelerin üye olmalarını istemiyor.”

Endüstri 4.0 en çok kimleri istihdam edecek? 

Endüstri 4.0’da istihdam nasıl şekillenecek sorusuna “Bilişim sektörü. Bu konuda herhangi bir şüphe yok” diye cevaplayan Cristopher Dembik,  bilişim sektörünün bu yeni çağdan en büyük pay alacak olan sektör lacağına da dikkat çekti.

Kürt Petrolü

2015 yılında bağımsızlık referandumuna gitme kararı veren Kürt Yönetimi, İŞİD saldırıları nedeniyle bu referandumu yapma fırsatı yakalamadan savaşa girmişti. Halen de birçok cephe de İŞİD ile bu savaşı veren Kürt Yönetimi yeni bir bağımsızlık referandumu tarihi verdi.

Irak’ın Kuzeyin de özerk bir yönetime sahip olan ve Bağdat’ı devre dışı bırakarak yıllardır Türkiye üzerinden dünya petrol piyasasına petrol satışı yapan Kürt Yönetiminin sahip olduğu rezervlerin Kürtlerin devlet olmaları durumunda dünya piyasaları için her hangi bir sorun yaratacağını beklemediğini söyleyen Dembik, dünya petrol piyasalarında Suudi Arabistan’ın rolüne dikkat çekti. Dembik, konu hakkında şöyle dedi; “Şuanda baktığımız zaman aslında endişe edilecek herhangi bir şey yok. Burada önemli olan üretimin kalitesi. Dolayısı ile 2020’ye kadar bir arıza olacağını düşünmüyoruz. O yüzden endişelenecek herhangi bir şey yok. Eğer endişelenecek bir şey olursa Suudi Arabistan yine üretime daha fazla yönelecektir. Biz burada bir istikrar ve stabilizasyon bekliyoruz. Herhangi bir oynama beklemiyoruz. Dolayısı ile  Suudi’nin buradaki rolü önemli olacaktır”

Suudi Arabistan piyasalarda lider olma pozisyonuna geri dönüyor

Kürt Yönetiminin mevcut özerk yapısıyla bir ülkenin piyasasını üstlenip hegemonya kurabileceğini zannetmediğini de söyleyen Dembik, asıl tehlikeye işaret ederek; “Kısa vadede aslında çok büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Özerk bir ülkenin piyasaları üstleneceğini ve bunun üzerinde bir hegemonya kuracağını zannetmiyorum. Bizim korkabileceğimiz asıl şey dış sermayenin buraya gelmesi ve burada üretim yapmaya başlaması olabilir. Petrol miktarı yetersiz  zaten. Aynı zamanda yapılan üretimlerde çok yüksek miktarda değil. Bütün küresel piyasaları etkileyecek miktarlarda değil. Küresel piyasaları etkilemesi için son derece güvenlikli önlemlerin alınması gerekiyor. Dolayısı ile bunun bir dengesizlik sağlayacağını düşünmüyorum. Şuan da biz petrol piyasaları bağlamında pozitif bir yönelimdeyiz. 2014-16 yılları arasında Suudi Arabistan piyasalarda lider olma ile ilgili herhangi bir rol üstlenmedi. Bunu tercih etmedi. Fakat bugünlerde bu  pozisyona geri dönme kararı verdi bu da iyi bir şey. Dolayısı ile yıl sonunda petrol fiyatlarında bir stabilizasyon olabileceğini ön görüyoruz” dedi.

Satoshi Nakomoto mu gerçek? Bitcoin mi sanal? 

Satoshi Nakomoto olarak bir mucidnin var olduğu söylenen, tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan ve üretilen digital para birimi Bitcoin’e yatırımcıların yatırım yapmalarını tavsiye etmeyen Cristopher Dembik, bahse konu bu sanal paranın temel piyasa değeri olmadığını söyledi. Dembik devamla şöyle dedi; “Şunu söyleyebilirim; Kimsenin Bitcoin üzerinde bir yatırım yapmasını tavsiye etmiyoruz. Herhangi bir temel piyasa değeri yok. Bunu üretecek herhangi bir merkez bankası da yok. Ama burada ki blockhain teknolojisi konusuna bende pozitif bakıyorum. Fakat biz Saxo olarak hiçbir şekilde bunu müşterilerimize önermiyoruz. Zira çok ciddi miktarda para kayıplarına neden olabilir gelecekte. Diğer taraftan finansal regülasyonları da var. Blockhain gelecekte ki 10 yıl içerisinde önemli bir hal alacak. Teknolojinin finansal yapıları ele geçirmesi ile birlikte çok daha önemli bir hale geleceğine inanıyorum”

Avrupa’nın uzun yıllardan beri teknolojik altyapısını geliştirdiğini de söyleyen Dembik,; “Avrupa da şöyle bir şey var. Bankalar yıllardan beri teknolojik alt yapılarını geliştiriyorlar. IT yatırımları 1970’lerden beri sürüyor. Avrupa için en önemli şey maliyetleri düşürmek. O yüzden o yöne doğru kayıyorlar” dedi.

Venezuella’da iflas yakındır

6 ay önce  Ekovizyon Dergisi olarak Cristopher Dembik ile yaptığımız sohbette, Venezuella için tahmin ve öngörülerini bizlerle paylaşmıştı. Bahse konu sohbette iflasın yakın olduğunu ve mevcut durumun hiçte içaçıcı olmadığını söyleyen Dembik, Venezuella için durumun daha da kötüye gittiğini ve sistemin diktatörleştiğini söylüyor. Dembik konu hakkında şöyle dedi; “Baktığımız zaman durum oldukça net. Bundan 6 ay önce sizinle konuştuk. Venezuella’da ki demokrasiden bahsediyorduk. Fakat şuan diktatörlüğe iyicene dönüşmeye başladı. Yüksek enflasyon beraberinde ilaç ve gıda fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi ülkesi zor durumlara soktu. Zaten şu an ordu yönetmekte. Esas endişem; Kimsenin buna aldırış  etmemesi. Hiç hoşlanmadığım bir insan var Amerika’da Donald Trump gibi. Dolayısı ile Beyaz Saray’dan yönetilen bir takım hususlar var. Venezuella’nın geleceğini çok iyi görmüyorum. Ön görüm şu yakında bir iflas olacak. Ancak ondan sonra diktatörlüğe son verilecek diye düşünüyorum.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.