2016 Yılı emtia Sektörünün Kârlılığa Dönüşünü Gördü

Saxo Bank’ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, 2016’nın Emtia sektörünün kârlılığa dönüşünü gördüğünü belirterek, “Endekse bağlı Emtia yatırımları yıllık ‘yeniden dengelemeyi’ gördü. Yeniden dengeleme işlemleri piyasayı harekete geçirebilir “ dedi.

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, Emtia sektörünün 2010’dan bu yana ilk kez 2016’da kâr ettiğini söyledi. Tahıl ve canlı hayvan sektörleri dışında, çoğu sektörde pozitif kârların görüldüğünü ifade eden ünlü analist, “Farklı yatırım yaklaşımlarının muhafaza edilmesine rağmen, dünyanın en çok izlenen Emtia endekslerinden ikisi yüzde 11,5 civarında, az çok aynı kazancı getirdi” dedi.

2016 Emtia Endeksi sektör performansları

Energy: Enerji Industrial: Endüstriyel metaller; Precious: Kıymetli metaller; Grains: Tahıllar; Softs: Dayanıksızlar; Livestock: Canlı hayvan;

Emtia endeksi nedir?

Saxo Bank Emtialar Strateji Müdürü Hansen Emtia endeksi hakkında şunları söyledi:

“Daha ileriye gitmeden önce, Emtia endeksinin gerçekten ne olduğuna ve nasıl işlediğine bir bakalım. Bir Emtia endeksi, önceden belirlenmiş kurallara dayanarak ya bir Emtia grubuna yatırım yapar, ya da o Emtia grubunun performansını izler. Medyada atıfta bulunulan Emtia’ları veya Emtia performansını hisse senetleri ve tahviller gibi diğer piyasalarla kıyaslarken, genellikle bu endekslere başvurulur. Büyük yatırımcılar, münferit Emtialara yatırım yaparken her zaman karşılaşılan yüksek volatiliteyi dikkate alarak, özellikle Emtialarda rizikoları dağıtılmış bir yaklaşımı tercih ederler. Emtia endeksi fonları, yatırımcıların yaptıkları yatırımın performansını ve kazancını doğru karşılaştırmalarına yardım eder. Emtiaların artan popülerliği nedeniyle bu fonlar, son yıllarda büyümüştür.”

İki ana endeks

Ole Hansen Emtialar hakkında açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yukarıda değinildiği gibi, iki ana endeks – S&P GSCI endeksi ve Bloomberg Emtia endeksi – Emtialara yatırım yapan yatırımcılar için endüstri standardı ölçütü haline gelmiştir. Morgan Stanley’in en son verilerine göre, bu iki endeksi takip eden büyük yatırımcılar halen 115 milyar Dolar dolayında varlıkları ellerinde tutuyorlar($55milyar GSCI / $60milyar BCOM).

Yatırımcılar fonlara ya doğrudan ya da performanslarını izleyen borsa yatırım fonları aracılığı ile yatırım yaparlar. Ayrıca, birçok yerel Emtia fonu teklifi iki Emtia fonundan birisini izlemektedir.

Farklı yapılar ve strateji

“1991’de kurulan S&P GSCI, esas olarak dünya üretimi ağırlıklı bazda hesaplanan bir endekstir. Faal, likit, futures piyasalarının konusu olan 24 fiziki Emtiayı içerir. Bu endeksteki her Emtianın ağırlığı ortalama üretim miktarı ile belirlenir ve endeks, içerdiği her Emtianın dünya ekonomisi içindeki göreceli önemini yansıtmak üzere tasarlanmıştır. Bu yapısı nedeniyle, halen %56’sı ham petrolden doğal gaza kadar değişen ürünlere yatırılmış olan S&P GSCI enerji sektörüne karşı çok korumasızdır.”

Softs: Dayanıksızlar; Livestock: Canlı hayvan; Grains: Tahıllar; Precious: Kıymetli metaller; Indust.: Endüstriyel metaller; Energy: Enerji

“Daha önce DJ-UBSCI olarak adlandırılan Bloomberg Emtia Endeksi (BCOM) 1998’de kurulmuştur ve daha rizikosu dağıtılmış bir yaklaşımı vardır. Bu endeks, hepsi aktif futures piyasaları tarafından temsil edilen 22 fiziki Emtiadan oluşur. Hiçbir Emtia tek başına endeksin yüzde 2’sinden azını veya yüzde 15’inden fazlasını oluşturamaz ve hiçbir grup veya sektör yüzde 33’ünden fazlasını temsil edemez. İçerdiği Emtiaların her birisinin ağırlığı, her bir birincil Emtianın göreceli oranının global ekonomik önemini ve piyasa likiditesini yansıtmak üzere tasarlanmış kurallara göre hesaplanır.”

2017 dağılımı
Kıymetli metaller

Tahıllar ve yağlı tohumlar
Dayanıksızlar
Enerji
Alüminyum
Bakır
Nikel
Çinko
Kurşun
Altın
Gümüş

Canlı hayvan

Mısır
Buğday
HRW Buğday
Soya fasulyesi
Brent petrolü
Soya Küspesi
Soya Yağı
Şeker
Kalorifer yakıtı
Pamuk
RBOB Benzin
Gaz yağı
Doğal Gaz
Kahve
Kakao
Canlı Sığır
Yağsız Domuz
Besi Sığırı

Toplam:
WTI Ham petrolüFarklı kompozisyon, farklı performans

“Bu nedenle, Emtialara pasif şekilde açık olmak isteyen yatırımcılar bu farklı dağılım yapılarının farkında olmalıdır.S&P GSCI enerjiye geniş bir açıklık sunarken, BCOM hem endüstriyel hem de kıymetli metallere daha büyük bir açıklık sunmaktadır. (Ayrıca, BCOM’nin çok oynak doğal gaz sözleşmesine de yüzde 8 açık olduğuna ve burada kötü şöhretli contangonun daha uzun vadeli getiriler arayanlar için bir meydan okuma eğiliminde olduğuna da dikkat edin.) “

“Elbette, ETF’ler aracılığı ile işlem yapılabilen çok sayıda başka Emtia endeksleri de vardır, bunların en bilinenleri muhtemelen Reuters-Jeffries CRB Endeksi ve Rogers Uluslararası Emtia endeksidir. “

Ocak yeniden dengelemesinin etkileri

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Hansen, sözü edilen ana Emtia endekslerini takip edenler gibi endekse bağlı Emtia yatırımlarının her yıl endeks ağırlıklarının ayarlandığı bir yeniden dengeleme döneminden geçtiğini belirterek,bu işlemin amacının mevcut oranların önceki yıl performanslarına göre ayarlanması olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Genel olarak, bu işlem önceki yıl kazanç getiren Emtiaların satışı/azaltılması pahasına, önceki yıl zarar eden Emtiaların alınması/artırılmasını içerir. İlaveten, münferit bir Emtia veya sektörün genel ağırlığı da ayarlanabilir, eski sözleşmeler kaldırılabilir, yenileri eklenebilir. Her iki Emtia endeksi için de yeniden dengeleme Ocak ayında, 9 – 13 Ocak arasındaki beş iş gününü kapsayan dönemde yapılır. Morgan Stanley tarafından yapılan hesaplamalara göre, önümüzdeki hafta önemli miktarda satışı görülecek sözleşmeler Brent petrolü, doğal gaz ve şeker olacak. En fazla talep görecek sözleşmeler ise mısır, buğday, canlı sığır ve altın olacak. Bu işlemler önceden iyi mimlenmiş ve piyasa tarafından biliniyor, fakat yine de farklı sözleşmelerde mevcut likiditeye bağlı olarak bazı hareketler yaratabilir “ dedi.

ETF’ler aracılığı ile emtialara erişmek

Aşağıda emtia endeksi (CI) fonlarına erişim sağlayan bazı ana ETF’lerin ABD listesi bulunuyor. Orada halen geniş tabanlı Emtia yatırımı yaklaşımına sahip çeşitli borsalarda 100’den fazla ETF var.

Diğerleri için, SaxoTraderGO platformunda arama işlevini kullanabilirsiniz.

KodTanımBirincilPiyasa Kap.1-yıl (%)5-yıl (yıllık)

 

Ekovizyon Dergi – www.ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.