Şehrin ortasında ‘Altın’ arıyorlar

Adnan Ateş, İstanbul

Her şey 2008 dünya krizinde Satoshi Nakomoto müstear isimli birisinin yazdığı makale ile başladı. O zamanlar hiç dikkat çekmeyen bu makale aslında dijital devrimin manifestosu idi. Bu makalenin içeriğini çok az insan fark etti. Aradan dokuz yıl geçti. Makalede yazılanlar insanlık tarafından büyük ilgi gördü. Bunca yıl sonra popüler olan aslında bu manifesto değildi. Manifestonun akabinde hızla gelişen ve manifestodaki mantığın yarattığı dijital devrim, yani Crypto Para’lardı popüler olan. Satoshi adlı kişi blockchain teknolojisi üzerinden dijital para üretmeyi başarmıştı. 2008 yılında sent olarak değer kazanan bu para yani Bitcoin, 2009 yılının ocak ayında birim fiyatı olarak 9 dolar ile işlem gördü. 2011 yılında 35 doları bulan bu para daha sonra 400 dolara kadar yükseldi. 2017 yılında ise 5 bin dolara yaklaşarak zirve yaptı. Yani 4600 dolar bandını zorladı. Crypto Para uzmanları tarafından bu paranın yükselişi hakkında farklı tahminler yürütülüyor. Gelecekte 20 bin, 50 bin dolara kadar yükseleceğini öngörenler de var.

Satış & Pazarlama Organizasyonu:
Soldan Sağa: Taner Yalçınkaya, Gökhan Topçu (MyGBiT Genel Müdürü) , Metin Serbest ve Bünyamin Emeç.

Bitcoin bazen sert düşüşler yaşasa da hiçbir zaman yatırımcısını üzemedi. Dünyada şuan 3 milyonun üzerinde bir kullanıcı sayısına sahip olan bu paradan türetilen ve adına da ‘altcoin’ denilen diğer dijital paralar da üretilmeye başlandı. Kimi altcoinler var olma yarışını kaybederlerken kimi paralar da varlıklarını hala sürdürüyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni de güçlü bir şekilde varlığını sürdüren ‘Ethereum’ adındaki dijital para. Değer olarak Bitcoin’den hemen sonra ikinci sırada bulunan bu paranın hem üretimi hem de alış ve satışı kolay. Bitcoin’deki üretim zorluk derecesi bu parada yok. Bitcoin her ay yüzde 4’lük bir zorlama yaşıyor. Yani üretimi her geçen gün zorlaşıyor ama Ethereum öyle değil.

Bahse konu bu paralar ile her türlü alışveriş yapılabiliniyor. Türkiye’de de bu paraları harcayabilirsiniz. Ev, araba, ilaç, kahve, müzik cd’si alıp ve hatta lazanya alıp yiyebilirsiniz. Dijital paralar dünya gündemine geldikten sonra bireyler tek başlarına bu paraları üretme imkanına kavuştular. Kimileri güç birliğine giderek büyük işletmeler kurdular, kimileri de evinin balkonunda ‘Mining’ yani dijital madencilik yapan cihazları uzakdoğudan ithal edip ‘coin’ yani para üretmeye başladılar. Sisteme katılan güç kadar ve yazılımdaki algoritmayı yani matematiksel problemi çözme mantığıyla byte üreten bu cihazlar sisteme kattıkları güçleri oranında zamanla eş değer olarak ‘coin’ yani para üretebiliyorlar.

Bu yazımızda sizlere Ethereum’dan bahsedeceğiz. Bu paranın üretimi daha kolay ve birim fiyatı olarak Bitcoin kadar yüksek olmadığı için son zamanlarda daha çok tercih ediliyor. Madenci diye tabir edilen üreticiler bu paraya daha fazla ilgi duymaya başladılar.

Bursa’da bu parayı kurumsal bir yapıda üretmek için bir tesis devreye girdi. Adı, MyGbit. Kurucusu ve Genel Müdürü Gökhan Topçu. Bursa’da bilgisayar ve yazılım üzerine daha önce birçok özel projeye hizmet veren Topçu, 3 yıldan beri Crypto Para üzerine çalışmalarda bulunmuş. Çin’de işletmesine ait bir ofisi de bulunan Gökhan Topçu, mining için yani dijital madencilik için cihaz tedariklerini kendi şirket aracılığıyla daha hızlı ve ekonomik fiyatlarla bulup en son teknolojiyi Bursa’da ki işletmesine getirip gerekli testlerden sonra da devreye sokarak şehrin ortasında adeta ‘Altın’ arıyor. Evet, yanlış duymadınız altın arıyor. Ethereum adındaki dijital yani Crypto para üretimi yapan bu işletmeye her gün daha çok insan bireysel veya kurumsal sermayesi ile ortak olarak yani mining cihazı satın alarak üretimden pay alıyorlar. Teknik donanım, cihaz tedariki ve cihazların üretim sürecinde ki her türlü teknik sorunlarıyla MyGbit uğraşıyor. Siz sadece yatırımınızı yaparak cihaz alıyorsunuz ve cihazlarınız sizin için para üretiyor.

MyGbit adındaki işletmeyi daha yakından tanımak için Genel Müdür Gökhan Topçu ile sizler için bir söyleşi yaptık;

MyGbit Genel Müdür Gökhan Topçu

İşletmenizi tanıyabilir miyiz?

İşletmemiz crypto para üzerine üretim yapan bir tesis. İşletmemizin ana iştigal konusu budur. Yurtdışından cihazlarımızı temin edip Türkiye’ye getiriyoruz. Yaklaşık 15 yıldan beri yazılım ve bilişim üzerine faaliyet gösteren kendime ait firmalarım var. Bilgisayar mühendisiyim. Özel projeler yazdım. Veri tabanında özel işlemler yaptım. 3 yıldan beri crypto para üzerine çalışmalarda bulunuyorum. Crypto para alım ve satımını yapıyorum.

Neden Ethereum?

Diğer madenlere göre en karlı maden, Ethereum. Diğer madenlere göre Ethereum’un Blockchain ve Bitcoin ile alışverişine baktığımız zaman geleceği en parlak olan crypto paralardan biridir. Arz ve talebe baktığımızda Ethereum’un değerinin 1000 doları bulabileceğini tahmin ediyoruz. Bitcoin maliyet değeri yüksek, alması zor bir paradır. Her insan yapamaz, Ethereum öyle değil. Arz ve talebe göre Ethereum daha kolay elde edilebilir. Dünya genelinde üretimi en kolay olan maden budur. İnsanlar almaktan çok üretmenin peşinde. Bugün Ethereum’u üretebileceğimiz bir donanım Türkiye standartlarında yok. Maliyet ve fiyatlar çok yüksek. Adetli bir iş yapmaya kalktığınız zaman bunu burada yapmak çok zor. Bizim farkımız şöyle; evet üretim yapıyoruz, üretim yapmak için doğru ortamda doğru testleri yapmaya çalıştık. Eksiklerimiz var ama bunları yaşayarak atlatıyoruz. Çin’de bize bağlı olan ofisimiz var. Türkiye’deki büyük toptancılardan daha uygun bir fiyata bulup Türkiye’ye cihazlarımızı getiriyoruz. Şu anda yaptığımız şey kapasitemizi her geçen gün daha da arttırmak ve bundan sonrası daha kolay olacaktır. Sadece satış ve pazarlama ile ilgili departmanlarımızı oluşturup daha kurumsal hizmet vermeye çalışıyoruz.

Bireysel madencilik (mining) hakkındaki düşünceleriniz?

İşletme ve üretim anlamında Türkiye’de tek firmayız. Dünya’da ilk 3’teyiz. Bireysel madencilere söylenecek tek şey şudur; Bu iş sadece donanım alıp X bir havuzda X bir sistem ile çalıştırmak değildir. Doğru kart, doğru donanım ve cihazları çalıştırabileceğiniz stabilize edilmiş bir ortam bulmanız lazım. Bunun maliyetleri ve enerji sarfiyatı var. İnsanlar iş yaygınlaştıkça ‘’Ethereum üretelim’’ diyerek 1-2 makine alıp veya işte donanımı bir araya getirmeye çalışıp üretim yapmaya çalışıyorlar ama mağduriyetler ortaya çıkıyor. Zaten bu iş bu kadar kolay olsaydı bu tesise belki hiç gerek yoktu. Bu iş şöyle bir şey, çok para vereceksin az para kazanacaksın. Elektrik vb. birçok sarfiyat var. Yedek donanıma da sahip olacaksınız.

Crypto para neye bağlı olarak inip çıkıyor?

Dijital para hızlı bir şekilde inip çıkabiliyor. Burada arz talep dengesi önemli olan.Ülkeler yorum yaptıkları zaman değerleri düşüp çıkabiliyor.

Satoshi denilen adam kim?

Satoshi diye biri yok. Satoshi diye bir takma isim var. Bu işi yapmak için isim çok önemli değil. Bir kişi böyle bir proje yapmış ve bu iş globalleşip değerlenmiş. Tedirgin olan kurumlar; bankalar.

Blockchain nedir?

Bütün paraların altyapısı Blockchain tabanlıdır. Crypto parayı değerli yapan da Blockchain’dir. Tüm paralar ‘’wallet’’ denilen dijital cüzdanlardan tutulur ve saklanır. Blockchain ise bir transfer aracıdır. Paralar Blockchain üzerinden bir noktadan bir noktaya giderler. Hızlı bir transfer aracıdır. Diğer coinler Blockchain tarzı bir transfer aracı kullanmazlar. Cüzdanlarda barındırılırlar ama transfer altyapısı olarak Blockchain kullanmazlar. Diğer cüzdanlar derken Bitcoin ve Bitcoinden türetilen paralar harici paralardır kastettiğim. Aslında Blockchain gelecekte crypto paralardan daha çok ilgi görecek bir sektördür. İleride gündemimizi daha çok meşgul edecek ve gündeme gelecektir. Bitcoin, Blockchain altyapısını kullandığı için asla ölmeyecek. Diğer coinler için aynı şeyi diyemem. Belki 10 tanesi kalır, belki 100 tanesi. Benim tahminime göre yeni coinler de çıkacak. Çıkması da önemli değil. Önemli olan paranın yatırım alıp talep görmesidir. Benim de düşüncelerimin arasında böyle bir proje var. Satabildikten sonra neden olmasın? Bunu herkes yapabilir.

Devlet bu sektöre nasıl bakıyor?

Bu işi araştıran insan bu işin geleceğin teknolojisi olduğunu zaten kavrıyor. Bizim sıkıntımız Türkiye’de sadece Blockchain ile alakalı değil. Türkiye’de en büyük sorun doğru bir projeyi onaylatmaktır. Bizim kendi mühendis ve altyapımız var, ama devletimiz eninde sonunda bu işe el atacaktır zaten son dönmede bakanlar düzeyinde açıklamalar gelmeye başladı.Ekonomideki büyük gruplar zamanla en büyük baskıyı yapacaklardır şüphesiz. Çünkü onların da bankaları var ve ekonomi ile güç o grupların ellerinde ve devletimize zamanla baskı kurarak bu konu ile alakalı yasal düzenlemeler yaptıracaklardır.

Blockchain tabanlı projeleriniz olacak mı?

Biz ilk etapta bu üretimi doğru bir şekilde yönetmek istiyoruz. Gelecekte Blockchain üzerinden proje geliştirmeyi de düşünüyoruz.

Tesisinize yatırımcıların ilgisi nasıl?

Biz şuan makine güçlerini paylaştırarak insanların yatırım yapmasını sağlıyoruz. Toplamda şuan 200 yatırımcımız var. Her geçen gün bu sayı büyüyor.

En büyük gideriniz?

En büyük gider kalemimiz şüphesiz elektrik. Türkiye standartlarında alternatif enerji var ve maliyetlerini düşürmek mümkün ama maliyetleri çok yüksek. Güneş enerjisi bizim için şuan mantıklı değil.

Neden Bursa?

Bursa’ya aşık bir insanım, Bursa’da yaşıyorum. Sadece crypto para değil, Bursa’da birçok firmaya fiziki olarak destek verdiğim yazılım projelerim var.

Yatırımcılara tavsiyeleriniz var mı?

Yatırımcılara tavsiyem şudur; biz böyle bir fabrika oluşturduk. Bu ortamda doğru şeyler yaptık. Herkes gelip görebilir. 16 personel ile yolumuza devam ediyoruz. İstihdam sayımızı 25’e çıkarmayı düşünüyoruz. Bu tesisin kapasitesi 5 bin makine. Bundan sonra kuracağımız tesislerde kapasite sınırı olmayacak. Bütün iştirakçilerimiz ile birlikte büyümeyi hedefliyoruz. MyGbit olarak herkese cihaz satabiliriz.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.