Blockchain tabanlı krediler KOBİ’ler için kurtuluş olabilir mi?

Blockchain tabanlı krediler Küçük ve Ortaboy işletmeler için kurtuluş olabilir mi?

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin  dayanıklılığı her ulusal ekonomi için gücün doğrudan bir yansımasıdır. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ulusal ekonomi içerisindeki yeri ve önemi görmezden gelinemez.  Özellikle gelişmekte olan ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin milli gelirin %35-40 lık bir dilimini meydana getirdiği söylenebilir.

Fakat ulusal ekonomi içerisinde böylesine önemli bir konumu işgal eden KOBİ lerin sıklıkla karşılaştığı DEVASA bir problem var :

Yorucu bankacılık işlemleri ve yüksek faiz oranları ise KOBİ lerin uygun kredi olanaklarına erişimi konusunda devasa bir engel olarak varlığını hala sürdürmekte.

KOBİ’ler erişilebilir kredi olanaklarından yoksun

Kobilerin karşılanabilir kredi olanaklarına erişebilirliği KOBİ  sektörü için hayati önem taşımaktadır. Yorucu bankacılık işlemleri ve yüksek faiz oranları ise KOBİ lerin uygun kredi olanaklarına erişimi konusunda devasa bir engel olarak varlığını hala sürdürmekte.

KOBİ lerin  geri ödeme hususunda sergilemiş olduğu yetersizlikler ise bankalar açısından büyük bir risk faktörü teşkil etmektedir ve fon arz etme konusundaki banka isteksizliğinin temel sebebidir. Birçok KOBİ ipotek işlevi görebilecek yeterli  varlığa sahip olmadığı için bankalar somut malvarlığına ve başarılı ödeme geçmişine sahip olan firmalarla çalışmayı yeğlemektedir.

Bu nedenle bankalar ipotek işlevi görebilecek varlık talebinde bulunurken bu tür işletmelerin  gelişimi bir hayalden öteye geçemiyor.

Blockchain teknolojisi KOBİ’lerin karşılaştığı bu devasa problem için bir çözüm olabilir mi?

Finansal sektör içerisindeki geleneksel  fon arz ve talep ilişkilerini altüst etmek için blockchain teknolojisinin kullanımı dikkatimizi hak eden bir inovasyon olarak karşımızda çıkmakta.

Bu yılın ilk aylarında bu problemi çözmek amacıyla üç firmanın öncülüğünde kurulan ve Synaps Loans olarak bilinen girişim, konsorsiyum kredileri sağlamak adına işlevsel bir Blockchain çözümü yaratarak test etti.

Auxesis Group&Cashaa’ nın kurucusu Kumar Gaurav blockchain teknolojisinin ‘’kişiden kişiye (p2p) fonlama’’ , ‘’mikro fonlama’’ ve ‘’kitlesel fonlama’’ benzeri  daha esnek fonlama modellerinin yaygınlaştıracağını belirtiyor ve devam ediyor ;

‘’Dijital paralar aracılığıyla, tarihte ilk defa,  cüzi miktardaki fonları dünyanın herhangi bir yerine göndermek mümkün hale geldi. Böylece fon arz edenler  ve fon talebinde bulunan KOBİ ler doğrudan ilişki kurma olanağına kavuştu ve bu durum borç alma sürecinin daha hızlı, daha ucuz ve daha kolay bir hal almasını sağladı.’’

Kumar Gaurav, geleneksel kreditörlerin daha bireysel , daha az şeffaf kriterlere dayalı olarak yatırım yaptığını beliterek Blockchain teknolojisinin herkese kreditör olma  şansı tanıdığını ve kredi geri ödemelerini takip etme olanağı sağladığını belirtiyor. Gaurav bunların yanı sıra borç veren kişilerin alacaklarını küçük parçalara bölerek daha likit varlıklarla takas edebileceklerini ve böylece üstlendikleri riski daha küçük parçalara bölerek bu riski minimize edebileceklerini belirtiyor.

Bu yılın ilk aylarında bu problemi çözmek amacıyla üç firmanın öncülüğünde kurulan ve Synaps Loans olarak bilinen girişim, konsorsiyum kredileri sağlamak adına işlevsel bir Blockchain çözümü yaratarak test etti.

Konsorsiyum kredisi kavramı ; orjinal bağlamda bir grup fon sağlayıcının biraraya gelerek bir borçlu için oluşturdukları krediyi temsil etmektedir. Konsorsiyum kredileri firmalar , bağımsız devletler ya da büyük çaplı proje yürütücüleri tarafındantalep edilebilirler.

Blockchain tabanlı kredi sisteminin sağlamış olduğu en temel avantaj ; bankacılık prosedürlerine bağımlılığı azaltarak uluslararası sermayeye erişimi kolaylaştırmasıdır.

Girişimsel kredileri arttıracağını belirten bir diğer Blockchain firması ise Singapur tabanlı  WishFinance. WishFinace bütün portföyünü Blockchain tabanında depolayacağını ve böylece yatırımcılar ve borçlular için daha şeffaf bir zemin oluşturacağını iddia ediyor. WishFinance aynı zamanda yalnızca nakitsiz ödeme yöntemlerini benimseyen KOBİ lere yoğunlaşacağını  ve ‘’3 ile 36’’ ayı kapsayan kısa-dönemli krediler tedarik edeceğini vurguluyor.

Gaurov kendi şirketi olan  ‘’Auxesis Group’’ un Hindistan kredi piyasası için ‘’ Bitkarz’’ adı verilen bir blockchain çözümü geliştirdiğini ve böylece dünyadaki bütün yatırımcıların Hindistanda faaliyet gösteren KOBİ lere yatırım yapabileceğini  ve bu yatırımcıların aynı zamanda Bitcoin aracılığıyla gayrimenkul satın alabileceğini belirtiyor.

Hindistanda geçtiğimiz yıl 20 nin üzerinde  sosyal borç verme platformu kurulmuş ve bu platformlar binlerce kullanıcıya erişmiş olsa da bu platformların geleneksel kurumlara rakip olabilmesi  için hala sistemsel düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta.

Çözüm: Blockchain tabanlı krediler

Blockchain tabanlı kredi sisteminin sağlamış olduğu en temel avantaj ; bankacılık prosedürlerine bağımlılığı azaltarak uluslararası sermayeye erişimi kolaylaştırmasıdır. Sistem aynı zamanda KOBİlere  yerel kumsal yapılardan bağımsız olma fırsatı sunarak banka kredisine erişebilen ve erişemeyen girişimcilere eşit ölçüde şans tanıyor.

Bu sistem olası kreditörlerin sayısını arttırarak KOBİ lerin bu çok sayıdaki finansörden herhangi birine erişebilme olasılığını  arttırıyor.

Guarov buna rağmen herkesin yatırımcı olabileceği bir ortamda alınması gereken önlemlerin yetersiz olabileceğini ve risk faktörünün yüksek olduğunu, bu nedenle kredi çekecek kişilere ilişkin dataların değerlendirilebileceği yeterli bir altyapı  kurulana dek minimal düzeyde yatırım yapılması gerektiğini savunuyor.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

UYARI: Kaynak belirterek yazıyı kullanabilirsiniz.

Kaynak: 

cointelegraph

Facebook Comments

POST A COMMENT.