Lonak nedir?

İş dünyasının yeni networkü Lonak nedir?

Lonak.com Yöneticisi Mehmet Ali Kardaş yeni iş modelini şöyle anlatıyor:

Lonak işe 2007 yılında başladı ve ilk yayınını 2008’de başlattı. İlk yıl Türkiye’den 35.000 firmaya Lojistik borsası ve Dış Ticaret dizini olarak hizmet vermeye başladı. Ekonomi bakanlığının ihracatı geliştirme departmanı Lonak’ı akredite etti, ve firmalar 10.000$ kadar üyelik bedellerini devletten geri alıyorlardı. 2013’e kadar Lonak uluslararası 950.000 firmalık bir firma veritabanına ulaştı. Resmi kurumlar Lonak’ı istatistik amacıyla kullanmaya başladılar sahip olduğu datadan ötürü.

Günümüzdeki İnternet’deki sosyalleşme patlamasından sonra Lonak hem hizmetlerini hem pazarını genişletmeyi hedefledi. Her türlü firmaya işletmeye ve aynı zamanda her kişiye de hizmet verebilecek bir projeye dönüşme hedefiyle Ar-Ge çalışmaları başlattı. Özetle yeni Lonak önceki projeden tamamen farklılaştı.

Yayına girecek yeni Lonak’ın bir bölümü Linkedin gibi bir sosyal ağa benziyor ama çok daha fonksiyonel, soru cevap grupları, anketler, etkinlikler, gruplar vs. her şey mevcut. Öte yandan firmalar da kullanabiliyor farklı olarak. En önemli kısmı şu ki, firmalar ayrı ayrı sitelerden faydalandıkları hizmetlerin tamamını Lonak’da bir arada ve ücretsiz alabiliyorlar. Yani firmalar alım-satım/eleman bulma/lojistik/ihale/reklam ve pazarlama modülleriyle her şeyi bir arada hem de sosyal bir biçimde yapıyorlar. Bu modüller bir araya gelince de diğer sistemlerdeki eksiklerin neredeyse tamamı kapanıyor.

Yeni Lonak gerçek hayatı hem sosyal hem ticari yönüyle Internet’e taşıyor. Ticareti sosyalleştiriyor. Örneğin firmalar:

Herhangi bir ülkeden ürün ya da hizmet alabilmek için, pazar yerini kullanıp alım talepleri oluşturabiliyorlar, bu talepler anında hem satıcıların hem de firma sayfasını takip eden satıcıların bilgisayar ve telefonlarına anında gönderiliyor, ve dakikalar içinde tekliflerini topluyorlar. Ve bu taleplerin tamamı sosyal, yani herhangi bir insan görüp beğenip arkadaşlarının görmesini sağlayabiliyor, firmanın basit bir ilanı bile dilerse viral yayılabiliyor.

Satış yapmak için; pazar yerine ürün hizmetlerini eklediği an takipçilerine de gidiyor ve anında satış yapabileceği bir sistemi kullanıyorlar, ürünleri viral yayılabiliyor.

Lojistik işini bütün ayaklarıyla dünyanın her yerinden firmalardan fiyat alarak lojistik borsası sayesinde çözebiliyor, Lonak eski proje sayesinde dünyanın en büyük lojistik firmaları ağına sahiptir.

İş geliştirme; Lonak’da güvenli profesyonel ağ vardır, yani kullanıcılar sahte hesaplarla hiç çalışmadıkları pozisyonları şirketleri yazamazlar, daha dogrusu yazsalar bile firma teyitli olmaz çünkü Lonak’da insanlar firmalarını bulurlar ve firmalarının sayfalarını yönetebilirler, bunu firma onaylar pozisyon ve departman firma tarafından yazılır. İş geliştirmeciler bir firmanın eleman listesine ulaşıp en doğru kişilerle bağlantıya geçebilirler ve bunu her ülkede yapmaları pazarlarını genişletmelerini sağlar.

Personel/iş bulma işini bambaşka bir noktaya taşıyoruz, Lonak’da hem klasik insan kaynakları portalı vardır, hem de şirketlerin sayfalarında iş ilanları tab’ı vardır, Yeni Lonak’da sosyalleşen şirketin işlemleri sayfasına yansır, ürün eklerse sayfasına da eklenir, iş ilanı verirse sayfasından da başvuru alır vs. yani kişiler firmaların takipçisi olurken neleri takip edeceklerini seçelerler ve firma işlem yapınca anında cep telefonlarına ve bilgisayarlarına bildirim gelir. Örneği bir finansçı sadece finans şirketlerinin iş ilanlarını takibe alabilir, bu durumda bir daha iş araması gerekmez, hedef firmaları zaten iş ilanı verince ayağına gelir, böylece firmalar da kendilerinde çalışabilecek kişilere anında ulaşmış olurlar, ilanlar beğenilir paylaşılır, ve en çok sayıda kişiye ulaşır.

Reklam vermek isteyen firmalar ise Lonak reklam yönetim modülüyle diğer sosyal ağlardaki mantıkla reklam verebilirler, yani hedef kitlelerini seçerler ve sadece onlara görünürler.

Lonak kişiler şirketler arası ticaretin arasına girmez, bu anlamda sorumluluk taşımaz, bir nevi iletişim aracıdır, ticaretin sorumluluğunu alma yükümlülüğü ya da hedefi yoktur. Lonak’da para transferi yoktur.

Lonak sadece “şirketler arası” 500$ üstü para transferlerinde güvende ticaret yapmak isteyen şirketler için Amerikan Payoneer Inc. adlı finans şirketinin takas hesaplarını kullanmaktadır, yani bütün operasyonu partner firma Peyoneer üstlenmektedir, ihtilafları da onlar ve ilgili tahkim kurulu çözmektedir. Bu sayede firmalar akreditif masraflarına girmeden hem yurtiçinde hem yurt dışında güvenli para transferi yapabilmektedirler.

Bütün bunları anlattıktan sonra söyleyeceğimiz en önemli şey Lonak hem şirketler hem şahıslar için ücretsizdir ve Lonak’ı şu şirket kullanır bu şirket kullanmaz ya da şu şahıs kullanır bu kullanmaz diye bir yaklaşımımız yok çünkü yeni Lonak her sektöre ve her insana hitap edecek şekilde tasarlandı, siz ya da biz düşünmesek bile gelen profesyoneller, öğrenciler hatta ev hanımları neden kullanacaklarını kendileri belirlerler. Şirketler için de aynı şey geçerlidir Lojistiğie ihtiyacı yoktur satışa vardır, satışa yoktur Personel teminine vardır, Personel teminine yoktur Alım yapmaya tedarikçilere vardır, hiç birine yoktur, şirket haberlerini yeniliklerini takipçileriyle paylaşır, reklam yapar, etkinliklerini oluşturur, toplantılarını düzenler, vs. Bütün bunlar sisteme girdikten sonra nasıl faydalanacağını kullanıcının kendisinin bilmesiyle ilgilidir.

Şirketler ve kişiler ücretsiz kullandıkları gibi Lonak’ın gelir kaynakları ücretli şirket ve şahıs hesapları, güvenli para transferi komisyonları, reklam gelirleri ve özel şirket sözleşmelerinden oluşur.

Sizlerle beraber dünyanın her yerinde gerekli organizasyonu yapıp, aktif pazarlama yapmadan insanları pazarlamacıya dönüştürmeden nasıl gelir elde edileceğiyle ilgili yazılar grupta günden güne paylaşılacak.
Sadece şunu bilmeniz gerekmektedir, bugüne kadar geliştirilmiş bütün pazarlama yaklaşımlarını, türlerini aklımızdan silip kendi geliştirdiğimiz yönteme konsantre olmamız gerekiyor bu sebeple , tahminler ya da benzetmeler yapmadan sadece gelen dökümanları okumanızı ve videoları izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Bunun bir sokakta yürüyen herkesin yapabileceği ve çok basit bir organizasyon olacağını aklınızdan çıkarmayın, bütün işi sistemin kendisi halledecektir, bizim işimiz yönergeleri takip etmek. İşimiz facebook kullanmayla aynı zorlukta olacak.

Ekovizyon Dergi/ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.