GE, Mobil Enerji Santrali ile Yemen’in elektrik ihtiyacını sağlayacak

Yapılan anlaşma kapsamında Çalık Enerji’ye, 60 megawatt’a (MW) kadar hızlı enerji sunabilecek olan, GE’ye ait gelişmiş iki adet TM2500 mobil aeroderivetif gaz türbini jeneratörü sağlanacak.

GE (NYSE: GE) ile Çalık Enerji, Yemen’in elektrik altyapısını desteklemek üzere anlaşma imzaladı. Bu kapsamda GE, iki adet gelişmiş TM2500 aeroderivetif gaz türbini jeneratörü sağlayacak. Aden’deki elektrik ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayacak olan jeneratörler, 60 megawatt’a (MW) kadar elektrik üretecek. GE’nin Macaristan’da bulunan tesisinden gönderilen gaz türbinlerinin kısa sürede kurularak yaz aylarından önce elektrik sağlaması planlanıyor.
Sahadaki zorlu koşullara rağmen GE ve Çalık Enerji’nin projeyi kısa sürede hayata geçirebilmeleri, Yemen’in güçlü bir altyapı oluşturma ve ekonomiyi yeniden canlandırma çabalarına da katkıda bulunacak. Power Electricity Corporation’a ait olan (PEC)Yemen’deki Al Hiswa Enerji Santrali için geliştirilen projeyi, Katar Kalkınma Fonu (QFFD) finanse ediyor.
 
Çalık Enerjii CIS Projeler ve Teklif Koordinatörü Özgür Sarıkaya konuyla ilgili olarak; “Al Hiswa Enerji Santrali, endüstriyel büyümenin getirdiği artan enerji ihtiyacı ile vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamak açısından Yemen için stratejik bir öneme sahip.Tesisin GE’nin gelişmiş aeroderivetif gaz türbini jeneratörlerini kullanacak şekilde genişletilmesi ile hızlı ve istikrarlı bir şekilde enerji sağlayabileceğiz. Bu türbinler, kesintisiz enerji üretimi açısından kritik önem taşıyan yakıt esnekliği sağlayarak verimliliklerini kanıtlamış bulunuyor”dedi.
GE Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Gaz Enerji Sistemleri Satışından Sorumlu Başkan ve CEO’su olan Ghassan Barghout ise şu sözleri dile getirdi: “Gelişmiş gaz türbini jeneratörleri sunmaya yönelik bu anlaşmamız, uzak ve zorlu bölgelerde bile 4-5 ay içinde güvenilir enerji sağlama yetkinliklerimizi gösteriyor. Lojistik anlamda büyük güçlüklere rağmen ciddi bir dalgalanma döneminin ardından Yemen’in elektrik altyapısını geliştirmeyi desteklemek üzere bölgesel paydaşlarla birlikte çalışarak vatandaşların refahını yükseltmek için faaliyet gösteriyoruz. Bu anlaşma, Yemen’e gerçekleştirdiğimiz ilk GE aeroderivetif jeneratörlerinin satışıdır. İleride ülkenin elektrik altyapısını kalkındırmaya yardımcı olacak projeleri hayata geçirmeyi heyecanla bekliyoruz.”
GE’nin “Mobil Enerji Santrali” olarak bilinen TM2500 aeroderivetif gaz türbini jeneratörü, hızlı bir şekilde enerji çözümü sunuyor ve genellikle acil durumlarda elektrik sağlamak üzere kullanılıyor. Kolay kuruluma sahip bu eksiksiz anahtar teslim enerji çözümü, ihtiyaç duyulan yerde ve ihtiyaç duyulan zamanda enerji sağlıyor.
 
Donanımda önemli bir değişiklik gerektirmeyen çözüm, gazlı ve likit yakıtla çalışabiliyor ve sadece 10 dakikalık kısa bir başlatma döngüsü gerektiriyor. Jeneratörler, Al Hiswa santralinde likit damıtılmış yakıtla kullanılacak.
Yüksek güç yoğunluğuna imkan veren TM2500, kompakt bir ayakizi bırakıyor ve düşük ağırlığı daha fazla mobilite sağlıyor. Önemli bir sermaye harcaması gerektirmeksizin kademeli genişlemeye imkan veren ölçeklenebilir teknoloji çözümleri sunuyor ve gazla çalıştırıldığında dizel jeneratörlerden yüzde 50 daha düşük emisyonu bulunuyor.
 
GE ve Çalık Enerji, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya 2.500 MW’ın üzerinde elektrik sağlamak üzere işbirliği yapıyor ve Irak’tan Libya’ya kadar çeşitli projeleri başarıyla hayata geçiriyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 80 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren GE, bölgenin elektrik üretimi, petrol ve gaz, su arıtma, havacılık ve sağlık alanlarındaki altyapı ihtiyaçlarını destekliyor.
 

Facebook Comments

POST A COMMENT.